English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 12

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Wind : Gale
    1) Disgust : Infatuation
    2) Storm : Sea
    3) Love : passion
    4) Disaster : Calamity
    Answer & Explanation
    Answer –3)
    Explanation: Second is a more intense from the first.
  2. Termite : Wood
    1) Neem : Cotton
    2) Fibre : Jute
    3) Thread : Cloth
    4) Moth : wool
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: First damages the second.
  3. East : Orient
    1) North : Polar
    2) North : tropic
    3) South : Capricorn
    4) West : Occident
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: Second is another name for the first.
  4. Thrust : Spear
    1) Scabbard : Sword
    2) Mangle: Iron
    3) Bow : Arrow
    4) Fence : Epee
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: First is the action performed with the second.
  5. Stapler : Stationary
    1) Fixer : Gum
    2) Bullets : Armory
    3) Pins : Needles
    4) Taps : paper
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: Second denotes the class to which the first belongs.
  6. Yawn : Boredom
    1) Tears : Eyes
    2) Expression : Face
    3) Smile : Happiness
    4) Sorrow : Unhappiness
    Answer & Explanation
    Answer –3)
    Explanation: First exhibits the second.
  7. Large : Enormous
    1) Big : Small
    2) Plump : Fat
    3) Less : Greate
    4) Regal : Royal
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation:Second is a more intense from the first.
  8. Veseline : Petrol
    1) Tea : leaves
    2) Plant : Tree
    3) Butter : Ghee
    4) Cream : Milk
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: First is extracted from the second.
  9. Garbage : Squalor
    1) Poor : Hunger
    2) Diamond : Magnificence
    3) Colour : Brush
    4) Dirtiness : Cleanlness
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: Second is the property of the first.
  10. Lawn : Grass
    1) Wool : Sheep
    2) Skin : Goat
    3) Fur : Felt
    4) Rice : farm
    Answer & Explanation
    Answer –3)
    Explanation: Second grows the first.