English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 13

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Proscenium : Stage
    1)Lamp : Table
    2)Linen : Bed
    3)Portico : House
    4)Compass :Needle
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: First is a part of second.
  2. Letter : Word
    1) Page : Book
    2) Product : Factory
    3) Club : People
    4) Home work : School
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: As Word is a group of letters similarly Book is a group of papers.
  3. Lively : Dull
    1) Employed : Jobless
    2) Flower : Bud
    3) Factory : Labour
    4) Happy : Gay
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: First word is opposite to the second word.
  4. Dubious  :  Certain
    1)Hot  : Angry
    2)Cold  :  Warm
    3)Long  :  Elongated
    4)Short  : Dwarfish
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: The words in each pair  are other antonyms  of each other.
  5. Depressed : Sad
    1) neat : considerate
    2) towering : cringing
    3) rapid : plodding
    4) exhausted : tired
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Depressed is an intensification of sad; exhausted is an intensification of tired.
  6. Arc : Circle
    1) Number : Count
    2) Fraction : Percentage
    3) Pie : Slice
    4) Segment : Line
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: As Arc is a part of Circle similarly segment is a part of line.
  7. Explore : Discover
    1) read : skim
    2) research : learn
    3) write : print
    4) think : relate
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: One explores to discover; one researches to learn.
  8. Propencity  : Tendency
    1)Prologue :  Epilogue
    2)Master : Slave
    3)Audacity : Impudence
    4)Conduct : Immorality
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : The words in each pair are synonyms of each other.
  9. Sneer : Contempt
    1)Grimace : Pain
    2)Snarl :: Restlessness
    3)Mourn : Frustration
    4)Joke :  Happiness
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Sneer is a sign of contempt. Similarly , grimace is a sign of pain. [/su_spoile
  10. Doctor  : Hospital
    1)Plumber  :  Wrench
    2)Chef  :  Kitchen
    3)Water  : Reservoir
    4)Farmer  : Village
    Answer & Explanation
    Answer –2) Explanation :Second is the working of place.