English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 15

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Coal : Mine
    1) Power : Physics
    2) Electricity : Light
    3) Black : Night
    4) Crude oil ; Refinery
    Answer & Explanation
    Answer –4)
    Explanation: First is obtained from second.
  2. Revolver : Holster
    1) Book : Bag
    2) Eye : Eyelid
    3) Juice : Glass
    4) Nostril : Nose
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: First is kept inside the second.
  3. Spring : Summer
    1) Adolescence : Youth
    2) Fight : Battle
    3) Stagger : Walk
    4) Read : Learn
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: First is followed by the second.
  4. Miademeanour : Felony
    1) Mishap : Catastrophe
    2) Crime : Degree
    3) Thief : Burglar
    4) Police : Prison
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Second is a more intense from the second.
  5. Sound : Muffled
    1) Moisture : Humid
    2) Colour : Faded
    3) Despair : Pair
    4) Odour : Pungent
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: Second is the process of gradual disappearance of the first.
  6. Chocolate : Sugar
    1) Egg : Yolk
    2) Road : Traffic
    3) Building : Cement
    4) Milk : Cream
    Answer & Explanation
    Answer –3)
    Explanation: Second is required for making the first.
  7. Chapter : Novel
    1) Fraction : Portion
    2) Piano : Orchestra
    3) Scene : Drama
    4) Diamond : Gem
    Answer & Explanation
    Answer –3)
    Explanation: First is a part of the second.
  8. Snake : Mongoose
    1) Milk : Goat
    2) Fish : Crane
    3) Whale : Crow
    4) Water : Sky
    Answer & Explanation
    Answer –2)
    Explanation: Second feeds on the first.
  9. Egg : Omelette
    1) Dam : River
    2) Student : Classroom
    3) Clay : Pottery
    4) Onion : Salad
    Answer & Explanation
    Answer –3)
    Explanation: Second is the made from the first.
  10. Diva : Opera
    1) Thespian : Play
    2) Conductor ; Bus
    3) Director : Drama
    4) Producer : Theature
    Answer & Explanation
    Answer –1)
    Explanation: Diva (Woman singer) plays a leading role in an opera (musical play). Similarly thespian (actor) plays a leading role in a play.