English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 6

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

  1. Sip : Gulp
    1) touch : push
    2) tent : hut
    3) cup : class
    4) soup : water
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Second is the high intensity and first.
  2. Glossary: words
    1) thesaurus : rhyme
    2) atlas : maps
    3) catalog : dates
    4) lexicon : words
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: First contains a collection of the second.
  3. Sea : shores
    1) train : rails
    2) road : footpath
    3) ocean : bay
    4) river : delta
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: First has the second on either sides of.
  4. Circle : Diameter
    1) rectangle : diagonal
    2) diameter : radius
    3) square : rectangle
    4) bisector : angle
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Second divides the tow parts of equal areas.
  5. Sphere : ball
    1) circle : disc
    2) cube : dice
    3) line : rope
    4) triangle : cone
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: First denotes the three – dimensional shape shape of the second.
  6. Dawn : Morning
    1) morning : evening
    2) sun : rain
    3) lamp : light
    4) autumn : winter
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: First is followed by the second.
  7. Hands : Gloves
    1) bank : fog
    2) socks : feet
    3) fish : water
    4) legs : shoes
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: First denotes the part of the body where the second is worn.
  8. Knife : Chopper
    1) walking : fitness
    2) swim : float
    3) scissors : cloth
    4) quilt : blanket
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Both knife and chopper are used for same purpose i.e. cutting. Similarly, both quilt and blanket are used for protection from cold.
  9. Bird : Wings
    1) whale : water
    2) dog : lungs
    3) car : wheel
    4) pan : paper
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Second is used by the first for movement.
  10. Ass : Bray
    1) flies : squeak
    2) hen : mew
    3) fox : snout
    4) sheep : bleat
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Second is the sound produced by the first.