English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 7

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Cool : cold
    1) pretty : beautiful
    2) length : width
    3) plant : tree
    4) gold : brine
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: pretty : beautiful
    Second is a more intense form of the first.
  2. Baldness : hair
    1) talk : whisper
    2) giggle : laugh
    3) quiet : peace
    4) silence : noise
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: silence : noise
    First represent a state of lack of second.
  3. Barrel : vial
    1) book : reader
    2) book : pamphlet
    3) brochure : compiler
    4) length : height
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: book : pamphlet
    first is a bigger form of the second.
  4. Choose : discard
    1) draw : push
    2) love : adore
    3) walk : run
    4) sit : stand
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: draw : push
    the words in each pair are antonyms of each other.
  5. Facade : building
    1) page : book
    2) dial : watch
    3) neck : bottle
    4) fence : garden
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: dial : watch
    first is the face or front view of the second.
  6. Money : transaction
    1) life : death
    2) water : drink
    3) ideas : exchange
    4) language : conversation
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: language : conversation
    second is the process of exchange of the first.
  7. Abrupt : gradual
    1) barren : fertile
    2) reverse : backward
    3) motion : forward
    4) agile : calm
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: barren : fertile
    the words in each pair are antonyms of each other.
  8. Tocsin : danger
    1) antitoxin : cure
    2) augury : warning
    3) clarion : battle
    4) knell : death
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: clarion : battle
    Tocsin is an alarm to indicate danger. similarity, clarion is a trumpet which used to be blown to mark the beginning of a battle.
  9. Farce : absurdity
    1) disease : medicine
    2) charity : generosity
    3) tragedy : comedy
    4) energy : electricity
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: charity : generosity
    the words in each pair are synonyms of each other.
  10. Story : novel
    1) sea : ocean
    2) school : university
    3) book : dictionary
    4) poetry : drama
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: sea : ocean
    Second is a more voluminous form of the first.