English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 8

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Parsing : grammar
    1) running : health
    2) praying : god
    3) paratrooping : air force
    4) cleaning : house
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: first is an essential part of the second.
  2. Emollient : soothe
    1) dynamo : generate
    2) elevation : level
    3) hurricane : track
    4) precipitation : fail
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Emollient is used to soothe the skin.similarly, a dynamo serves to generate electricity.
  3. Lamb : frisk
    1) deer : swoop
    2) cat : steal
    3) bear : leap
    4) lion : stride
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Second denotes the walking of the first.
  4. Prologue : play
    1) epilogue : quration
    2) intermezzo : symphony
    3) overture : opera
    4) chapter : novel
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 
    Explanation: Prologue is a preliminary speech given at the beginning of a play. similarly, overture is an orchestral composition forming the introduction to an opera.
  5. Jute : sack
    1) shoe : sock
    2) wool : sweater
    3) cotton : fiber
    4) mill : cloth
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: First is used to make the second.
  6. Square : cube
    1) triangle : prism
    2) circle : sphere
    3) line : cylinder
    4) sphere : earth
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Each face of a cube is a square and each face of a prism is triangle.
  7. Fond : doting
    1) solicitous : concern
    2) verbose : wordiness
    3) flurry : blizzard
    4) magnificent : grandiose
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: first is the less intense than second.
  8. Indigent : wealth
    1) smug : complacency
    2) contented : happiness
    3) aristocratic : stature
    4) emaciated : nourishment
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: First needs the second.
  9. Presumption : certainty
    1) falsehood : truth
    2) hearsay : authenticity
    3) theorem : proof
    4) hunch : guess
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: the relationship is that of possibility based on assumption or partial information,and certainty.
  10. Braggart : modesty
    1) gambler : risk
    2) impostor : identification
    3) blackguard : strength
    4) buffoon : dignity
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Second is a quality quite opposite to that of the first.