English Questions : Word Analogy For IB ACIO Set – 9

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Analogy, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB/IB ACIO & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

  1. Lugubrious : sorrowful
    1) lustrous : luscious
    2) frenzied : excited
    3) credible : incredible
    4) euphoric : sad
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: The words in each pair are antonyms of each other.
  2. Sound : Muffled
    1) Moisture : Humid
    2) Colour : Faded
    3) Despair : Anger
    4) Odour : Pungent
    Answer & Explanation
    Answer –  2)
    Explanation: Second is the process of gradual disappearances of the first.
  3. Thermometer : Temperature
    1) Millimeter : Scale
    2) Length : Breadth
    3) Solar Energy : Sun
    4) Cardiograph : Heart rate
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: As temperature is measured from a thermometer in the same way heart rate is measured with cardiograph.
  4. Depressed : Sad
    1) neat : considerate
    2) towering : cringing
    3) rapid : plodding
    4) exhausted : tired
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Depressed is an intensification of sad; exhausted is an intensification of tired.
  5. Arc : Circle
    1) Number : Count
    2) Fraction : Percentage
    3) Pie : Slice
    4) Segment : Line
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: As Arc is a part of Circle similarly segment is a part of line.
  6. Explore : Discover
    1) read : skim
    2) research : learn
    3) write : print
    4) think : relate
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: One explores to discover; one researches to learn.
  7. Pastoral : Rural
    1) metropolitan : urban
    2) harvest : autumn
    3) agrarian : benevolent
    4) sleepy : nocturnal
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Pastoral describes rural areas; metropolitan describes urban areas.
  8. Chalk : Blackboard
    1) Type : Point
    2) Table : Chair
    3) Door : Handle
    4) Ink : Paper
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: As chalk is used to write on the blackboard similarly the Ink is used to write on the paper.
  9. Glossary: words
    1) thesaurus : rhyme
    2) atlas : maps
    3) catalog : dates
    4) lexicon : words
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: First contains a collection of the second.
  10. Miser : Generous
    1) saint : holy
    2) coward : brave
    3) pauper : prince
    4) stingy : loyal
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: First is a more intense form of the second.