English Questions: Word Exchange Set 1

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Exchange, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Directions: In the given questions, parts of the sentences are separated as A, B, C and D. Of these, the positions of two or more of these parts may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the parts which need to be exchanged. In case the given sentence is correct, your answer should be “No exchange required”

  1. Effective education/A. that teaches/B. must include curriculum/C. the students/D. respect for moral and/E. ethical values.
    1. C-D
    2. B-C
    3. B-E & A-D
    4. B-C & A-E
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. B-C
    Explanation:
    Effective education must include curriculum that teaches the students respect for moral and ethical values.
  2. A peace loving/A. enlarge its boundaries/B. but who can guarantee/C. nation may not have/D. any intentions to/E. the intentions of neighbouring countries.
    1. C-E
    2. B-D
    3. B-E & C-D
    4. B-D & C-E
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. B-D & C-E
    Explanation:
    A peace loving nation may not have any intention to enlarge its boundaries but who can guarantee the intentions of neighbouring countries.
  3. The workflow inside/A. to enable efficient government processes/B. should be automated/C. government departments and agencies/D. and also to allow visibility of these processes/E. to the citizens.
    1. B-C
    2. C-D & B-E
    3. B-D
    4. B-E
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. B-D
    Explanation:
    The workflow inside government departments and agencies should be automated to enable efficient government processes and also to allow visibility of these processes to the citizens.
  4. English has today/A. become one of the most spoken languages/B. at international level and we Indians/C. can’t neglect its study as it will put us in back gear/D. but the medium of instruction/E. must remain the mother tongue.
    1. C-E
    2. B-D
    3. B-C
    4. C-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No exchange required
    Explanation:
    No exchange required
  5. You can’t/A. fly a kite unless/B. to keep it from/C. wind and have a weight/D. you go against the/E. turning somersaults.
    1. B-D
    2. D-E
    3. C-E
    4. B-D & C-E
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C-E
    Explanation:
    You can’t fly a kite unless you go against the wind and have a weight to keep it from turning somersaults.
  6. Discovery/A. consists of looking/B. at the same thing/C. as everyone/D. else and thinking/E. something different.
    1. A-C
    2. B-E
    3. B-D & A-C
    4. C-E
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No exchange required
    Explanation:
    No exchange required
  7. He who/A. has the confidence/B. in himself/C. will gain the/D. confidence of/E. others.
    1. A-E
    2. B-C
    3. A-E & B-D
    4. B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 5. No exchange required
    Explanation:
    No exchange required
  8. The ways/A. principles of democracy/B. parties work/C. often lack the /D. in which political/E. itself .
    1. B-E & C-D
    2. A-D
    3. B-E
    4. C-E
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. B-E
    Explanation:
    The ways in which political parties work often lack the principles of democracy itself.
  9. Improving IT literacy/A. it is necessary that people/B. must know how to utilise/C. is a great task ahead because/D. for the Digital India to be successful,/E. the digital services.
    1. B-D
    2. B-C & C-E
    3. C-D
    4. B-D & C-E
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. B-D & C-E
    Explanation:
    Improving IT literacy is a great task ahead because for the Digital India to be successful, it is necessary that people must know how to utilise the digital services.
  10. Ill fares/A. wealth accumulates,/B. the land where/C. social and natural environment /D. but the/E. suffer.
    1. A-D & C-E
    2. B-C & D-E
    3. B-D & C-E
    4. B-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. B-C & D-E
    Explanation:
    Ill fares the land where wealth accumulates, but the social and natural environment suffer.