English Questions: Word Exchange Set 2

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Exchange, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Directions: In the given questions, parts of the sentences are separated as A, B, C and D. Of these, the positions of two or more of these parts may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the parts which need to be exchanged. In case the given sentence is correct, your answer should be “No exchange required”

  1. of touching and smelling a physical book/A. reading devices available now,/B. nothing can equal the satisfaction/C. although there are several/D.
    1. A-D & B-C
    2. B-C
    3. A-D
    4. C-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-D
    Explanation:
    Although there are several reading devices available now, nothing can equal the satisfaction of touching and smelling a physical book
  2. capable of making even/A. the wisest look vulnerable/B. social media has become/C. so powerful that it is/D.
    1. A-C
    2. B-C
    3. A-B & C-D
    4. A-C & B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-C & B-D
    Explanation:
    Social media has become(A)/ so powerful that it is(B)/ capable of making even(C)/ the wisest look vulnerable.
  3. obviously, one would say,/A. to have conflict or to live in peace?/B. which is easier,/C. it is far easier to pick fights/D.
    1. C-D
    2. A-C
    3. A-B
    4. B-D & A-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. A-C
    Explanation:
    Which is easier, to have conflict or to live in peace? Obviously, one would say, it is far easier to pick fights
  4. job performed by one person/A. Community service is a non-paying/B. or a group of people for the benefit of the/C. community or its institutions/D.
    1. B-C
    2. A-B
    3. C-D
    4. A-B & C-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. A-B
    Explanation:
    Community service is a non-paying job performed by one person or a group of people for the benefit of the community or its institutions.
  5. politics is one of the key elements/A. that has decisional and executive powers/B. the world as it is the governing factor/C. that is essential in influencing and shaping/D.
    1. B-C
    2. A-D
    3. A-C & B-D
    4. B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. B-D
    Explanation:
    politics is one of the key elements that is essential in influencing and shaping the world as it is the governing factor that has decisional and executive powers
  6. impedes your progress through life/A. to face anything that/B. you the determination/C. the moral value of courage gives/D.
    1. A-D
    2. B-C
    3. A-D & B-C
    4. A-C & B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-D & B-C
    Explanation:
    the moral value of courage gives you the determination to face anything that impedes your progress through life.
  7. everyone should start acknowledging/A. but starving for the knowledge;/B. that’s a truth /C. we are drowning in information/D.
    1. B-C
    2. A-D
    3. C-D
    4. A-D & B-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. A-D
    Explanation:
    We are drowning in information but starving for the knowledge; that’s a truth everyone should start acknowledging
  8. think and live/A. change how we/B. infinite capacity to/C. books have an/D
    1. A-D
    2. B-C
    3. A-B & C-D
    4. A-D & B-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-D & B-C
    Explanation:
    Books have an infinite capacity to change how we think and live.
  9. there’s now growing attraction towards plant based mock-meat/A. to a shift away from meat consumption,/B. with health and environment concerns leading/C. that imitates the taste and texture of the real thing/D.
    1. B-C
    2. A-B & C-D
    3. A-C
    4. B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-C
    Explanation:
    With health and environment concerns leading to a shift away from meat consumption,there’s now growing attraction towards plant based mock-meat that imitates the taste and texture of the real thing.
  10. Since the end of the 18th century,/A. intellectual autonomy has been threatened in a lot of ways/B. increasingly available to larger sections of society,/C. as technologies of knowledge production became/D.
    1. C-D
    2. B-D & A-C
    3. A-C
    4. B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. B-D
    Explanation:
    Since the end of the 18th century, as technologies of knowledge production became increasingly available to larger sections of society, intellectual autonomy has been threatened in a lot of ways