English Questions: Word Exchange Set 3

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Word Exchange, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Directions: In the given questions, parts of the sentences are separated as A, B, C and D. Of these, the positions of two or more of these parts may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the parts which need to be exchanged. In case the given sentence is correct, your answer should be “No exchange required”

  1. intrinsic motivation and commitment/A. to do what is right/B. the education system should/C. strive to develop students’/D.
    1. A-C
    2. B-D
    3. A-C and B-D
    4. C-D and A-B
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-C and B-D
    Explanation:
    the education system should strive to develop students’ intrinsic motivation and commitment to do what is right
  2. studies have shown that buildings,/A. absorb and store heat/B. roads and other hard surfaces/C. whereas vegetation reflects heat/D.
    1. B-D
    2. A-C
    3. B-C
    4. A-D and B-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. B-C
    Explanation:
    studies have shown that buildings,roads and other hard surfaces absorb and store heat whereas vegetation reflects heat
  3. produce more,/A. have helped companies/B. innovative technologies/C. faster and without glitches/D.
    1. C-D
    2. B-C
    3. B-C and A-D
    4. A-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-C
    Explanation:
    innovative technologies have helped companies produce more, faster and without glitches
  4. automobile pollution/A. a close watch on/B. agencies should keep/C. pollution control/D.
    1. A-D
    2. B-C
    3. A-C and B-D
    4. A-D and B-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-D and B-C
    Explanation:
    pollution control agencies should keep a close watch on automobile pollution
  5. what he visualises/A. is essentially a/B. visualiser who actualises/C. the entrepreneur/D.
    1. A-D
    2. C-D
    3. B-C
    4. A-D and B-C
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 1. A-D
    Explanation:
    the entrepreneur is essentially a visualiser who actualises what he visualises
  6. himself through/A. man shapes/B. his environment/C. decisions that shape/D.
    1. A-B
    2. A-C and B-D
    3. A-B and C-D
    4. C-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-B and C-D
    Explanation:
    man shapes himself through decisions that shape his environment
  7. burning of fossil fuels like coal,/A. global warming are/B. the main causes of/C. oil and natural gas for energy/D.
    1. C-D
    2. A-C
    3. B-D
    4. A-C and B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. A-C
    Explanation:
    the main causes of global warming are burning of fossil fuels like coal, oil and natural gas for energy.
  8. in selling products/A. use of dramatic techniques/B. with examples of the/C. television commercials abound/D.
    1. A-D
    2. B-C
    3. A-D and B-C
    4. A-C and B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-D and B-C
    Explanation:
    television commercials abound with examples of the use of dramatic techniques in selling products
  9. majority in the election,/A. is able to secure a/B. when no party or pre-poll alliance/C. it leads to a hung parliament/D.
    1. C-D
    2. A-C
    3. B-C
    4. A-C and B-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 2. A-C
    Explanation:
    when no part or pre-poll alliance is able to secure a majority in the election, it leads to a hung parliament
  10. marked by support for loosely defined/A. smart cities and personal vehicles/B. distortions in urban policymaking/C. in recent years are all too evident,/D.
    1. B-D
    2. A-C
    3. A-C and B-D
    4. B-C and A-D
    5. No exchange required
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-C and B-D
    Explanation:
    Distortions in urban policymaking in recent years are all too evident, marked by support for loosely defined smart cities and personal vehicles.
Comments