English Questions : Word Not Suit – Set 7

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Not Suit  which is BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Word Not Suit

Directions (Q.1-10) In the passage given below there are 10 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will not suit the respective blank. Mark (5) as your answer if all words are suitable.

The healthcare panel at the recent India Conference discussed the role of the private sector in _________(1) public healthcare services. Goal 3 of the UN Sustainable Development Goals (SDG) is to “ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages”. India has a __________(2) role in helping the world __________(3) SDG-3 as global health indicators cannot improve without India making giant strides. In providing healthcare, the Indian government has led the way, as it should, given that India is a welfare state. Over the past decade, courtesy changing demographics and lifestyles, India has been witnessing shifting disease prevalence in terms of the largest causes of morbidity and mortality. This requires that we give our health delivery system a re-look. The panel dove into how the private sector can be _________(4) for this purpose. The precondition is to create an ecosystem where partnerships between the private and the public sector can _______(5). This must start with trust and stated common objectives. Once the ecosystem is more ________(6) , complementarities need to be identified. While one may not _________(7) a great presence of the private sector in providing primary healthcare services, areas such as ambulance services and value-based care delivery can be _________(8) through this sector.  Besides services, the private sector is also a source of capital. A legally _________(9) way to provide this is through Corporate Social Responsibility. Companies above a certain annual turnover (₹1,000 crore), net worth (₹500 crores) or annual net profits (₹5 crore) have to earmark 2% of their net profits of the past three years to CSR projects, which may include healthcare projects.  At the end of the day the lesson was clear: as India ________(10) to ensure availability, affordability and accessibility to quality healthcare for its people, both private and public stakeholders need to come together.

  1. 1. augmenting
    2. amplifying
    3. exacerbating
    4. boosting
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. exacerbating
    Explanation :
    Exacerbate – make (a problem, bad situation, or negative feeling) worse.
  2. 1. massive
    2. colossus
    3. immense
    4. mammoth
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :2. colossus
    Explanation :
    Colossus – a statue that is much bigger than life size/a person or thing of enormous size, importance, or ability.
  3. 1. achieve
    2. realise
    3. attain
    4. bequest
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. bequest
    Explanation :
    Bequest – to give as a legacy, inheritance
  4. 1. cajoled
    2. leveraged
    3. exploited
    4. cashed in on
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 1. cajoled
    Explanation :
    Cajole – persuade (someone) to do something by sustained coaxing or flattery.
  5. 1. thrive
    2. prosper
    3. sequester
    4. flourish
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. sequester
    Explanation :
    Sequester – isolate or hide away.
  6. 1. favourable
    2. conducive
    3. helpful
    4. beneficial
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :5. All are correct
    Explanation :
    All are correct
  7. 1. anticipate
    2. predict
    3. foresee
    4. presage
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. presage
    Explanation :
    Presage – be a sign or warning of (an imminent event, typically an unwelcome one).
  8. 1. promoted
    2. encouraged
    3. exalted
    4. nursed
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. nursed
    Explanation :
    Exalt – think or speak very highly of (someone or something).
  9. 1. decreed
    2. assigned
    3. mandated
    4. authorised
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 2. assigned
    Explanation :
    Assign – allocate (a job or duty).
  10. 1. essay
    2. strives
    3. labours
    4. endeavours
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer :1. essay
    Explanation :
    Essay – (as a verb) to try
Comments