English Questions – Word Usage Set 23

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

Find the meaning of the underlined/BOLD word in the following sentence.

  1. The police struggled to garner sufficient evidence.
    1) gather
    2) allot
    3) disperse
    4) induction
    5) cadaverous
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: garner – gather or collect (something, especially information or approval).
  2. The dismal weather made the late afternoon seem like evening.
    1) clingy
    2) bleak
    3) distribute
    4) accumulate
    5) pallid
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: dismal – causing a mood of gloom or depression.
    bleak – (of an area of land) lacking vegetation and exposed to the elements. 
  3. A squalid attempt to save themselves from electoral embarrassment.
    1) sordid
    2) scatter
    3) amass
    4) emaciated
    5) acute
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: squalid – showing or involving a contemptible lack of moral standards.
    sordid – involving immoral or dishonourable actions and motives; arousing moral distaste and contempt.
  4. I felt very humble when meeting her.
    1) appealing
    2) meek
    3) stockpile
    4) pinched
    5) receptive
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: humble – having or showing a modest or low estimate of one’s importance.
    meek – quiet, gentle, and easily imposed on; submissive.
  5. The hotel has won numerous accolades.
    1) bright
    2) privilege
    3) hoard
    4) sapped
    5) perceptive
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: accolades – an award or privilege granted as a special honour or as an acknowledgement of merit.
    privilege – a special right, advantage, or immunity granted or available only to a particular person or group.
  6. I went out into the sun-drenched streets again, replete and relaxed.
    1) crowded
    2) careworn
    3) assemble
    4) raddled
    5) responsive
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: replete – filled or well-supplied with something.
    crowded – (of a space) full of people, leaving little or no room for movement; packed.
  7. He looked terrible, all grey and haggard.
    1) abounding
    2) mire
    3) compassionate
    4) discerning
    5) cadaverous
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: haggard – looking exhausted and unwell, especially from fatigue, worry, or suffering.
    cadaverous – very pale, thin, or bony.
  8. The flux of ions across the membrane.
    1) brimful
    2) fluctuation
    3) empathetic
    4) sympathetic
    5) melange
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Flux – the action or process of flowing or flowing out.
  9. Below the surface, the old antagonisms festered.
    1) gorged
    2) brew
    3) diplomatic
    4) subtle
    5) intuitive
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Fester – (of a negative feeling or a problem) become worse or more intense, especially through long-term neglect or indifference.
    Brew – (of an unwelcome event or situation) begin to develop.
  10. she gave a nonchalant shrug.
    1) amalgam
    2) concoction
    3) remiss
    4) tactful
    5) delicate
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Nonchalant – (of a person or manner) feeling or appearing casually calm and relaxed; not displaying anxiety, interest, or enthusiasm.
    remiss – lacking care or attention to duty; negligent.
Comments