English Questions – Word Usage Set 29

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

  1. Create
    1) the sculpture has been created out of Portland stone
    2) he created a thirty-acre lake
    3) being little kids create because they hate ignored
    4) the government’s planned to create a free-trade zone
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above statements are correct usages of word “create”.
  2. Cease
    1) they were asked to cease all military activity
    2) the hostilities ceased and normal life was resumed
    3) hostilities had ceased
    4) the government ceased with its plans to reorganize the country’s economy
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: option fourth is not correct use of cease. “Cease” should be replaced with “continued”.
  3. Abide
    1) he expected everybody to abide by the rules
    2) if there is one thing I cannot abide it is a lack of discipline
    3) I abide many of the situations that used to stress me
    4) I said I would abide by their decision
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: option third is not correct use of abide.” abide” should be replaced with “avoid”.
  4. Demoralize
    1) she hastened her daughter’s steps, lest she be demoralized by beholding the free manners of these ‘mad English’
    2) the General Strike had demoralized the trade unions
    3) they kept wages low, which demoralized the staff
    4) the king’s demoralized army broke and fled
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above statements are correct usages of the word “Demoralize”.
  5. Excuse
    1) he did nothing to hide or excuse Jacob’s cruelty
    2) she has been excused from her duties for now
    3) two escaped excuse kidnapped them at gunpoint
    4) such conduct can never be excused
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Option third is not correct use of avoid.”Excuse” should be replaced with “convicts”
  6. Scare
    1) the rapid questions were designed to scare her into blurting out the truth
    2) the thought of what might happen scared her
    3) gosh, that gave me a scare!
    4) you gave me a scare—how did you get here?
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:All of the above statements are correct usages of word “scare”.
  7. Scold
    1) Mum took Anna away, scolding her for her bad behaviour
    2) she is turning into a scold
    3) she paid me an enormous scold
    4) Joe meekly accepted her scolding
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Option third is not correct use of scold. ”Scold” should be replaced with “compliment”
  8. Aware
    1) we need to appoint someone who is knowledgeable about modern art
    2) she is very knowledgeable about livestock and pedigrees
    3) he was told constantly that he was aware and stupid
    4) a knowledgeable old man
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Option third is not correct use of aware.”Aware” should be replaced with “ignorant”
  9. Fault
    1) they fault the station for the benefit of customers
    2) the continental crust has been thinned and faulted as a result of geological processes
    3) her superiors could not fault her dedication to the job
    4) if books were not selling, it wasn’t the fault of the publishers
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:Option first is not correct use of fault.” fault” should be replaced with “improved”
  10. False
    1) there were no right or wrong answers
    2) they would kill a man who wronged a family
    3) no one is entitled to profit from his own wrong
    4) there were no right or wrong answers
    5) All of the above are correct usage
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above statements are correct usages of the word “false”.