English Questions – Word Usage Set 30

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

  1. Extend
    1) in 1712 he attempted to extend his dominions
    2) the moisture vapour in the air extends into droplets of water
    3) we have continued to extend our range of services
    4) I nod and extend my hand
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:Option second is not correct use of extend. Replace “extends” with” condenses”.
  2. Carry
    1) medics were carrying a wounded man on a stretcher
    2) the bridge is capable of carrying even the heaviest loads
    3) she carried the box of food into the kitchen
    4) the dinghy would carry the weight of the baggage easily enough
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above are correct carry..
  3. Allow
    1) the dissident was allowed to leave the country
    2) the police allowed him to go home
    3) they agreed to a ceasefire to allow talks with the government
    4) he allowed their invitation to lunch
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Option four is not correct use of allow. Replace “Allowed” with “refused”.
  4. Difficult
    1) she had a difficult decision to make
    2) digging through the snow was becoming increasingly difficult
    3) a difficult economic climate
    4) the family have been through very difficult times
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above are correct use of difficult..
  5. Vital
    1) it is vital that action is taken to protect jobs
    2) the new president appeared young and vital
    3) he felt the familiar knot contract in his vitals
    4) the sum required was vital compared with military spending
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Option four is not correct use of vital. Replace ‘vital’ with ‘insignificant’.
  6. Consent
    1) no change may be made without the consent of all the partners
    2) a change in the rules requires the consent of all members
    3) he had consented to serve as external assessor on the panel
    4) reports of a revolt met with a consent from field commanders
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Option four is not correct use of consent. Replace ‘consent’ with ‘denial’.
  7. Combat
    1) an effort to combat drug trafficking
    2) the powers combated to the head of state
    3) five Hurricanes were shot down in combat
    4) he hath no more antagonists to combat
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Option second is not correct use of combat. Replace ‘Combated ’ with ‘accorded’.
  8. Assent
    1) a loud murmur of assent
    2) the act was given the Royal Assent
    3) there were murmurs of assent from the opposition benches
    4) the Prime Minister assented to the change
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Option third is not correct use of assent. Replace ‘assent’ with ‘dissent’.
  9. Prevent
    1) there is growing pressure to halt the bloodshed
    2) the restoration work has temporarily halted
    3) a further strike has halted production
    4) a senior academic would prevent him in his work
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:Option four is not correct use of Prevent. Replace ‘Prevent’ with ‘ assist’.
  10. Movement
    1) a slight movement of the body
    2) your movements and telephone conversations are recorded
    3) a movement to declare war on poverty
    4) we restore antique clock movements
    5) All of the above are correct.
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above statements are correct use of movement.