English Questions: Word Usage Set 33

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

Directions – In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Compound
    1. Honey is basically a compound of water, two types of sugar,vitamins and enzymes.
    2. The practice of untouchability, in its overt and covert form was made a cognizable and non compoundable offence.
    3. Their problems got compounded by the fact that they had missed the deadline too.
    4. Petty crimes such as theft,snatching have been made compound by the statute books in some parts of the world
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. Petty crimes such as theft,snatching have been made compound by the statute books in some parts of the world
    Explanation : “Compoundable” is the correct usage
  2. Tenacity
    1. His theory is no longer tenable in light of the recent discoveries.
    2. Talent, hard work and sheer tenacity are all crucial to career success.
    3. The most difficult thing is the decision to act. The rest is merely tenacity.
    4. Lung cancer is one of the more aggressive and tenacious forms of cancer.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 1. His theory is no longer tenable in light of the recent discoveries.
    Explanation : Word ‘tenable’ is different from ‘tenacity’
    Tenable means defensible,justifiable
    tenacity/tenacious means persistence,determination,perseverance
  3. Authenticity
    1. Actors dressed in authentic costumes re-enact the battle.
    2. A handwriting expert witnessed to the authenticity of the letter.
    3. In other words, desires are authentic related to our very nature as human beings.
    4. They used carbon dating tests to authenticate the claim that the skeleton was 2 million years old.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. In other words, desires are authentic related to our very nature as human beings.
    Explanation : Authentically is the correct usage
  4. Undertake
    1. Starting a new business can be a risky undertaking.
    2. The council undertook a sample survey of primary schools in the county.
    3. The landlord gave a written undertaking that repairs would be carried out before the end of the month.
    4. The directors of the company refused to undertake such a risky venture.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation : All are correct
  5. Tacitly
    1. Media companies may operate tacit or explicit collusion just as easily as politicians.
    2. He was a quiet, almost taciturn, young man.
    3. Your silence implies tacitness consent to these proposals.
    4. It was tacitly assumed that he would be promoted at the end of the year.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. Your silence implies tacitness consent to these proposals.
    Explanation : Tacit is the correct usage
  6. Buy
    1. I bought it the day it was released.
    2. He is not going to buy you stupid excuses anymore
    3. People may be lured into buying tickets by clever advertising.
    4. The negotiations are all part of a plan to buying time to win more support.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. The negotiations are all part of a plan to buying time to win more support.
    Explanation : Correct usage is Buy
  7. Agog
    1. The children were all agog to see their parents.
    2. He was all agog at the surprise announcement.
    3. The victory set the whole town agog with excitement.
    4. I’ve been agog all afternoon, waiting for the next part of your story.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation : All are correct
  8. Second
    1. In war, there is no second prize for the runner-up.
    2. If you convince me with your arguments, I’ll second you.
    3. I secondly the motion.
    4. The Prime Minister seconded the call for discipline in a speech last week.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. I secondly the motion.
    Explanation : Second is the correct usage(second as a verb means to agree to an idea, people, proposal)
  9. Predicate
    1. Your proposal is acceptable, as we all predicate.
    2. Democracy is predicated upon the rule of law.
    3. The only meaning of predicating a quality at all, is to affirm a resemblance.
    4. Financial success is usually predicated on having money or being able to obtain it.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation : All are correct
  10. Popular
    1. Many of the city’s populace travel to work by subway or bus.
    2. As organisms evolved to populate land, they required an elaborate mechanism of water conservation.
    3. Ice cream is popular among children.
    4. People, frustrated by the failures of capitalism, organise themselves under the banner of populace leaders.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. People, frustrated by the failures of capitalism, organise themselves under the banner of populace leaders.
    Explanation : Populist is the correct usage
error: Alert: Content is protected !!