English Questions: Word Usage Set 34

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

Directions – In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Aversion
    1. I was not averse to fighting with any boy who challenged me.
    2. She had a deep aversion to getting up early in the morning.
    3. They were averse to the very idea of going out on a rainy day.
    4. He seems to be aversing to hard work
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. He seems to be aversing to hard work
    Explanation
    Replace aversing by averse
  2. Resentment
    1. Many urbanites would resent additional competition for school places.
    2. I resent the way he sneers at our efforts.
    3. She was filled with deep resentment at being passed over for promotion.
    4. I resent paying extra for my drink just because it’s in a posey bottle
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation
    All are correct
  3. Relent
    1. The heat was unrelenting.
    2. The committee rewarded employees for their relentless pursuit to excellence.
    3. Her face remained unrelenting severe
    4. We will not relent until justice is done to the aggrieved.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. Her face remained unrelenting severe
    Explanation
    Replace unrelenting by unrelentingly
  4. Redundant
    1. Try to reduce redundancies in your writings.
    2. The company was losing money and it had to make people redundant.
    3. The reduntic lyrics made the song unpalatable.
    4. The illustration had too much redundant details.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. The reduntic lyrics made the song unpalatable.
    Explanation
    Replace reduntic by redundant
  5. Pervade
    1. Cruel wars pervade history.
    2. The consistency and pervasiveness of this effect is startling, perhaps even disconcerting.
    3. The medication had a pervasive effect on the patient’s health.
    4. A sense of social change is pervasive in her novels.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation
    All are correct
  6. Enervating
    1. Idleness enervates the will to succeed.
    2. A long and serious illness is an example of something that would be described as enervating.
    3. A hot climate enervates people who are not used to it.
    4. Enervate by the heat, we rested under a shady tree until our strength was restored.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. Enervate by the heat, we rested under a shady tree until our strength was restored.
    Explanation
    Replace enervate by enervating
  7. Gullible
    1. He must have been pretty gullible to fall for that old trick.
    2. The newspaper relies on the gullibility of its readers.
    3. There are so many ingullible students seeking admission to rare courses.
    4. He’s so gullible he’ll believe anything.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. There are so many ingullible students seeking admission to rare courses.
    Explanation
    Ingullible is an incorrect word
  8. Facile
    1. He proposed a facile solution to a complex problem.
    2. And, like all popular ideas, it is unthinkingly accepted and facilely claimed.
    3. It is facile to attribute all childhood problems to poor parenting or social circumstances.
    4. The imperative that man exercise mastery over technical development is facile accepted by everyone.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. The imperative that man exercise mastery over technical development is facile accepted by everyone.
    Explanation
    Replace facile by facilely
  9. Insinuating
    1. He was gentle and insinuating in manner, and possessed a calm, graceful and winning delivery.
    2. I deeply resent the insinuation that I’m only interested in the money.
    3. Are you insinuating that the money was stolen?
    4. The spy insinuated himself into the confidence of important officers.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation
    All are correct
  10. Reminisce
    1. His style of painting is reminiscent of Da Vinci’s.
    2. In reminiscence, you build up from past life to the present.
    3. My grandfather used to reminiscence about his years in the navy.
    4. Paramedics tended the wounded in scenes reminiscent of wartime.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. My grandfather used to reminiscence about his years in the navy.
    Explanation
    Replace reminiscence by reminisce