GK Questions: Indian Geography(National Parks) – Set 27

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

Click Here to Read National Parks List (state-wise)

  1. Pench National Park is located in which state ?
    1.Madhya Pradesh
    2.Haryana
    3.Karnataka
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Pench National Park is in Seoni and Chhindwara districts of Madhya Pradesh in India. It derives its name from the Pench River
  2. Bannerghatta National Park is situated in …………..
    1.Assam
    2.Kerala
    3.Jharkhand
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Karnataka
    Explanation :
    Bannerghatta National Park, near Bangalore, Karnataka, was founded in 1970 and declared as a national park in 1974. In 2002 a portion of the park, became a biological reserve, the Bannerghatta Biological Park.
  3. ………………… is located in Mizoram.
    1.Mollem National Park
    2.Ntangki National Park
    3.Blue Mountain National Park
    4.Mrugavani National Park
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Blue Mountain National Park
    Explanation :
    Phawngpui National Park or Phawngpui Blue Mountain National Park is one of the two national parks of India in Mizoram.
  4. Mahavir Harina Vanasthali National Park is located in which state of India ?
    1.Odisha
    2.Telangana
    3.Andhra Pradesh
    4.Tripura
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Telangana
    Explanation :
    Mahavir Harina Vanasthali National Park is a deer national park located in Vanasthalipuram, Hyderabad, Telangana
  5. The Nanda Devi National Park is in the state of
    1.Uttarakhand
    2.Punjab
    3.Tamil Nadu
    4.Meghalaya
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Uttarakhand
    Explanation :
    The Nanda Devi National Park established in 1982.It is a national park situated around the peak of Nanda Devi in the state of Uttarakhand
  6. Which of the following is correctly matched ?
    1.Govind Wildlife Sanctuary – West Bengal
    2 Indravati National Park – Chhattisgarh
    3.Pin Valley National Park – Haryana
    4.Kalesar National Park – Himachal Pradesh
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Indravati National Park – Chhattisgarh
    Explanation :
    Indravati National Park is a national park located in Bijapur district of Chhattisgarh state of India
  7. Nandankanan Zoological Park is located in
    1.J & K
    2.Bihar
    3.Assam
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Odisha
    Explanation :
    Nandankanan Zoological Park is a 400-hectare zoo and botanical garden in Bhubaneswar, Odisha, India. Established in 1960, it was opened to the public in 1979 and became the first zoo in India to join World Association of Zoos and Aquariums in 2009
  8. Which of the following is not located in Andaman and Nicobar Islands ?
    1.Campbell Bay National Park
    2.Galathea National Park
    3.Mahatma National Park
    4.Saddle Peak National Park
    5.All of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    Campbell Bay National Park is a national park in India, located on the island of Great Nicobar, the largest of the Nicobar Islands in the eastern Indian Ocean
  9. Chandoli National Park is located in which state of India ?
    1.Meghalaya
    2.Manipur
    3.Maharashtra
    4.Mizoram
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Maharashtra
    Explanation :
    Chandoli National Park is an 317.67 km² National Park in Kolhapur District Maharashtra state, India, established in May 2004, Earlier it was a Wildlife Sanctuary declared in 1985.
  10. Which of the following is not located in Rajasthan ?
    1.Desert National Park
    2.Ranthambore National Park
    3.Keoladeo National Park
    4.Sariska Tiger Reserve
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5.None of these
    Explanation :
    Darrah National Park , Desert National Park, Keoladeo National Park, Mount Abu Wildlife Sanctuary, Ranthambore National Park, Sariska Tiger Reserve  are located in Rajasthan.