IBPS PO 2017 Practice Test – Quant Day 25

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the given table and answer the following questions.

table-one

  1. In Infosys, if the number of Female candidates qualified was 87,808 then what is the respective ratio of the number of Qualified Male candidates to the number of Qualified Female candidates in Infosys?
    A. 13:14
    B. 13:12
    C. 15:14
    D. 15:16
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    C. 15:14
    Solution:
    290000*98/100*64/100(F/F+M) = 87808
    94080F = 87808M
    M/F = 15:14
  2. In HCL, if the ratio of the number of students Attended to the number of candidates qualified is 8:5, and the number of Males qualified was 88704 then number of Females qualified is?
    A. 81168
    B. 81568
    C. 82068
    D. 82368
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    D. 82368
    Solution:
    If the ratio of number of students Attended to number of candidates qualified is 8:5 then percentage of candidates qualified out of attended is 60%
    297*96*6*(M/M+13) = 88704
    M = 14
    Then Females = 297*96*6*13/27 = 82368
  3. If the difference between the number of Male qualified candidates and the number of Female candidates in Wipro is 5922 then no of candidates attended in Wipro is?
    A. 222660
    B. 226220
    C. 262260
    D. 262660
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    C. 262260
    Solution:
    X*94/100*70/100*(16-15/31) = 5922
    X = 279000
    No of candidates attended is 279000*94/100 = 262260
  4. If the number of candidates qualified in TCS is 7319 more than the number of candidates qualified in CTS then the number of Male candidates qualified is how much more than the number of Female candidates in CTS?
    A. 7157
    B. 7257
    C. 7657
    D. 7967
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    C. 7657
    Solution:
    TCS = 312000*98/100*65/100 = 637*312
    CTS = 325000*x/100*62/100 =
    TCS – CTS = 73190 = 312000* 98/100* 65/100 – 325000* x/100* 62/100
    Then x = 95%
    CTS (Males – Females) : 325000*95/100*62/100*(13-12/25) = 7657
  5. In TCS females Qualified forms approximately what percent of Qualified Males if no of Males Qualified is 114660?
    A. 67.77%
    B. 71.11%
    C. 73.33%
    D. 76.66%
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    C. 73.33%
    Solution:
    312000*98/100*65/100*(15/15+x) = 114660
    X= 11
    % = 11/15*100 = 73.33%

Q(6-10) Study the given table and answer the following questions.

table-two

  1. If the number of Male Post Graduates in CTS is 648 then no of Female Post Graduates form approximately what percentage of the Female employees in the Same Company?
    A. 15%
    B. 22%
    C. 26%
    D. 29%
    E. None
    Answer & Explanation
    C. 26%
    Solution:
    CTS : 5180
    Males: 5180*19/37 = 2660 Females: 5180*18/37 = 2520
    % of Post Graduates: 5180*25/100 = 1295
    Male Post Graduates = 648 then Female Post Graduates = 647
    % = 647/2520= 25.5%
  2. No of Post Graduates Employees in which of the following company is the least?
    A. TCS
    B. HCL
    C. CTS
    D. Wipro
    E. Infosys
    Answer & Explanation
    E. Infosys
    Solution:
    Infosys :5320*15/100 = 798
  3. What is the ratio of the total number of Male employees in TCS and Wipro together to the total number of Female employees in CTS and Wipro together?
    A. 112:99
    B. 113:99
    C. 98:113
    D. 113:98
    E. None
    Answer & Explanation
    D. 113:98
    Solution:
    Males in TCS : 5400*19/36 = 2850 Males in Wipro: 5180*20/37 = 2800
    Females in CTS: 5180*18/37 = 2520 Females in Wipro: 5180*17/37 = 2380
    (2850+2800) : (2520+2380)
    565: 490
    113:98
  4. Number of Post Graduate employees in all companies together forms approximately what percent of the total no of Employees in all companies together?
    A. 16%
    B. 18%
    C. 20%
    D. 22%
    E. 24%
    Answer & Explanation
    C. 20%
    Solution:
    TCS: 5400*20/100 = 1080
    HCL: 5000*17/100 = 850
    CTS: 5180*25/100 = 1295
    Wipro: 5180*25/100 = 1295
    Infosys: 5320*15/100 = 798
    All Post Graduates: 1080+850+1295+1295+798 = 5318
    Total Employees: 5400+5000+5180+5180+5320 = 26080
    % = 5318/26080 = 20%
  5. If total number Male Post Graduates in Wipro and Infosys together is 1210 and Female Post Graduates in Wipro and Infosys together is 883 and Number of Female Post Graduate in Wipro forms 40% of total Post Graduates in Wipro then difference of Male and Female Graduates in Infosys is?
    A. 58
    B. 68
    C. 78
    D. 88
    E. None
    Answer & Explanation
    B. 68
    Solution:
    1295 = Wipro Post Graduate Males+ Wipro Post Graduate Females
    798 = Infosys Post Graduate Males + Infosys Post Graduate Females
    Post Graduate Females in Wipro = 40% of 1295 = 518 then Post Graduate Males in Wipro = 60% of 1295
    = 777
    Post Graduate Males Wipro + Post Graduate Males Infosys = 1210
    777+ Post Graduate Males Infosys = 1210
    Post Graduate Males Infosys = 433
    Post Graduate Females Wipro+ Post Graduate Females Infosys = 883
    518+ Post Graduate Females Infosys = 883
    Post Graduate Females Infosys = 365
    Difference between Post Graduate Male Infosys and Post Graduate Females Infosys is 433-365 = 68