IBPS PO 2017 Practice Test – Quant Day 7

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5). Study the table and answer the following questions

missing-di-day-7

Note: The above table is given for 2014. In 2015 intake of Mechanical Engineering in all IITS increased by 10% and intake of Chemical and Mineral Engineering increased by 15%. Intake of other departments remained same as that of the previous year.

  1. Total number of students studying at IIT Madras in 2014 is approximately what percent of total number of students studying Mechanical engineering in seven IIT’s in 2015?
    A. 67%
    B. 69%
    C. 71%
    D. 73%
    E. 75%
    Answer
    Answer – B. 69%
    Solution:
    Required percentage = 100*890/1298 =68.56%
  2. In 2015, all students or only 55 students (whichever is lesser) from every department in each IIT received a scholarship of Rs. 2000 and out of remaining students or only 45 students (whichever is lesser), from every department in ech IIT received scholarship Rs. 1200. What was the total amount of scholarship awarded to students in Mining and Mineral Engineering department in all IITS together in 2015?
    A. Rs 2107600
    B. Rs 2145000
    C. Rs 2256000
    D. Rs 2412000
    E. Rs 2534000
    Answer
    Answer – A. Rs 2107600
    Required amount = 385*2000+265*1200+376*2000+223*1200 = 2107600
  3. In the year 2016 approximately 25% students from Seven IITS failed in annual exam and 80% of those who passed the annual exam received placement offer. If total 4008 students received placement offer in 2016 what was the approximate percentage increase in intake of seven IITS from 2014 to 2016?
    A. 26%
    B. 32%
    C. 21%
    D. 25%
    E. 18%
    Answer
    Answer – C. 21%
    Solution:
    Total intake in Seven IITS in 2014 = 710+790+890+655+850+810+830 = 5535
    Total intake in Seven IITS in 2016 = (4008/0.8)/0.75 = 6680
    Required percentage – 20.7%
  4. What was the total no of students studying in Chemical Engineering or Mineral Engineering in Seven IITS in 2015?
    A. 2250
    B. 2100
    C. 2320
    D. 2530
    E. 2450
    Answer
    Answer – D. 2530
    Solution:
    Required sum = 1656+874 = 2530
  5. What is the approximate percentage increase in overall intake of Seven IITS from 2014 to 2015?
    A. 7%
    B. 8%
    C. 9%
    D. 6%
    E. 11%
    Answer
    Answer – B. 8%
    Solution:
    Total intake in Seven IITS in 2014 = 710+790+890+655+850+810+830 = 5535
    Total intake in Seven IITS in 2015 = 768+857+956+714+923+874+891 = 5983
    Percentage = 8.09%
  6. Find the probability that a word selected from the set of all possible rearrangements of the word ‘PROCRAST’ results in the Word ‘PROCRAST’?
    A. 1/43200
    B. 1/50400
    C. 1/20160
    D. 1/38910
    E. None
    Answer
    Answer – C. 1/20160
    Solution:
    Total no of words Possible = 8!/2! =20160
    Total number of ways selecting word PROCRAST = 1
    Probability = 1/20160
  7. A tank can be filled by three pipes A, B, and C in 8 hours. Pipes were opened for 2 hours and then Pipe C was closed. A and B filled the remaining tank in 12 hours. Find the time taken by pipe C alone to completely fill the tank.
    A. 12 hours
    B. 14 hours
    C. 16 hours
    D. 18 hours
    E. None
    Answer
    Answer – C. 16 hours
    Solution:
    Tank filled in 2 hours = 2/8
    Tank left = 3/4
    In 12 hours ¾ tank is filled by A+B
    In 1 hour 3*(4/12)= 1/16 tank is filled
    Tank filled by C in 1 hour = 1/8- 1/16 = 1/16
  8. A friend places a perfectly shuffled deck of 52 cards in front of you if you draw two cards then what is the probability they are both Aces?
    A. 0.0055
    B. 0.0045
    C. 0.0035
    D. 00025
    E. None
    Answer
    Answer – B. 0.0045
    Solution:
    4/52 *1/13 = 0.00452
  9. 1,2,3,5,7,11,13,20,21,32,31,?
    A. 37
    B. 42
    C. 43
    D. 47
    E. None
    Answer
    Answer – D. 47
    Solution:
    Above series is combination of two series
    1 ,3,7,13,21,31
    +2 +4 +6 +8 +10
    2,5,11,20,32
    +3 +6 +9 +12 +15
  10. There are 100 students in a class. Some students can speak only English and some can speak only Hindi. 27 students can speak both English and Hindi. If the number of students who can speak English is 53, then how many students can speak Hindi., how many can speak only Hindi and how many can speak only English.
    A. 73,46,26
    B. 74,45,25
    C. 73,43,23
    D. 74,47,26
    E. None
    Answer
    Answer – D. 74,47,26
    Solution:
    qn-10-day-7
Comments