IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 25

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the given data and answer the following questions
Ramesh is a tourist visited Eight different cities- Chennai, Delhi, Indore, Jaipur, Kolkata, Mumbai, Raipur and Ranchi by Eight different trains – Malwa Express, Gouthami Express, Charminar Express, Garibrath Express, Intercity Express, Shatabdi Express, Vivek Express and Duronto Express not necessarily in same order. He went to tour in the year 2017 in Four different Months- January, February, March and April i.e., went to Two cities in each month. The dates of the trains are 5,7,14,15,16,18,28 and 31.
Ramesh went to Indore either in January or April.He went Delhi in the month of January by Gowthami Express. He went by Garibrath Express on the last day of a particular month but it is not January. He went by Charminar express on 14th of a particular month. He went Raipur on April 7 by Vivek Express. He travelled by Malwa express on 5th of a particular month. Travelling dates 15 and 31 are of the same month. He travelled by Duronto Express on April 18. He travelled by garibrath express on 28th of a particular month. He went to Mumbai before Jaipur. He went to Chennai by Intercity Express. He visited two cities between Indore and Ranchi. He visited two cities between Mumbai and Jaipur. He visited Mumbai and Ranchi in the same month.

  1. In which of the following date did Ramesh go to Indore?
    A. January 5
    B. January 16
    C. April 18
    D. April 28
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – A. January 5puzzle-day-25
  2. Ramesh travelled by which train on February 28th?
    A. Malwa Express
    B. Garibrath Express
    C. Shatabdi Express
    D. Intercity Express
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – B. Garibrath Express
  3. Ramesh travelled to Mumbai on which date?
    A. January 15
    B. January 16
    C. February 14
    D. March 14
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – C. February 14
  4. In which of the following month did Ramesh travel to Chennai?
    A. January
    B. February
    C. March
    D. April
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – C. March
  5. Which of the following statement is false regarding travel by Ramesh?
    A. He travelled to Indore by Malwa Express
    B. He travelled to Kolkata by Duronto Express
    C. He travelled to Ranchi on February 14th
    D. He travelled to Jaipur on March 31 st
    E. All are false
    Answer
    Answer – C. He travelled to Ranchi on February 14th

Q(6-10) Study the given data and answer the following questions

Eight family members of which Four are Males- Raju, Ramu, Anil, Ajay and Four are Females- Sita, Swati, Priya and Kajal. There are three married couples among them. They also sit in a linear row of Eight seats in which Males faces South and Females face North.
Ajay’s Aunt sits third to the right of him. Raju and his Son-in-law sit adjacent to each other. Sita Sits between Ramu and Ajay. Ramu’s wife sits at the extreme end. Sita had one Son and One daughter only. Ajay is the son of Swati. Anil’s only daughter sits adjacent to him. Females sit at both the extreme ends. Ramu sits third to the left of his wife. Ajay sits second to the left of Ramu. Kajal sits third to the left of Priya.

  1. Who is the Aunt of Ajay?
    A. Kajal
    B. Priya
    C. Swati
    D. Sita
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – B. Priyasa-onesa-two
  2. Who is the daughter of Anil?
    A. Kajal
    B. Priya
    C. Sita
    D. Swati
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – A. Kajal
  3. Who among the following sits third to the left of Raju’s wife?
    A. Ramu
    B. Priya
    C. Raju
    D. Anil
    E. Kajal
    Answer
    Answer – C. Raju
  4. Which of the following pair is sitting at extreme ends?
    A. Swati- Sita
    B. Sita-Priya
    C. Priya- Kajal
    D. Kajal- Swati
    E. None of the above
    Answer
    Answer – D. Kajal- Swati
  5. Which of the following statement is false?
    A. Priya is sister of Ramu
    B. Anil is father of Kajal
    C. Priya sits adjacent to Raju
    D. Swati sits at extreme end
    E. Swati is wife of Anil
    Answer
    Answer – E. Swati is wife of Anil