Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

NABARD Grade A: Agriculture & Rural Development – Set 1

Hello Aspirants,

Here we are creating question sample in Agriculture & Rural Development, which is very useful for the upcoming NABARD Grade “A” 2018 !!!

  1. According to 2011 census, the country’s rural population is almost _______
    1. 82.45 crore
    2. 83.25 crore
    3. 81.54 crore
    4. 84.75 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. 83.25 crore
    Explanation :
    According to 2011 census, the country’s rural population is almost 83.25 crore (68.8% of total population)
  2. The tentative Gross Budgetary Support (GBS) for the Ministry of Rural Development for the Twelfth Five Year Plan (2012-17) is ______
    1. Rs. 46,3261 crore
    2. Rs. 45,3261 crore
    3. Rs. 44,3261 crore
    4. Rs. 47,3261 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :3. Rs. 44,3261 crore
    Explanation :
    The tentative Gross Budgetary Support (GBS) for the Ministry of Rural Development for the Twelfth Five Year Plan (2012-17) is Rs. 44,3261 crore (against the Rs. 29,1682 crores of Eleventh Plan period) which includes the major programs.
  3. The Government of India has provisioned _____ for the Deen Dayal Antyodaya Yojana or DAY
    1. Rs. 25,000 crore
    2. Rs. 35,000 crore
    3. Rs. 40,000 crore
    4. Rs. 50,000 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :4. Rs. 50,000 crore
    Explanation :
    The Government of India has provisioned Rs.50,000 crore (US$7.7 billion) for the Deen Dayal Antyodaya Yojana or DAY
  4. Which of the following replaces Aajeevika scheme?
    1. PMKVY
    2. PMJDY
    3. DAY-NRLM
    4. PMJJBY
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :3. DAY-NRLM
    Explanation :
    Deen Dayal Antyodaya Yojana or DAY is a Government of India scheme for the helping the poor by providing skill training. It replaces Aajeevika.
  5. MGNREGA is to provide at least _____ days of guaranteed wage employment in a
    financial year to every rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work.

    1. 100 days
    2. 50 days
    3. 30 days
    4. 500 days
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :1. 100 days
    Explanation :
    MGNREGA is to provide at least 100 days of guaranteed wage employment in a financial year to every rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work
  6. A loan of ______ each will be provided to individuals under DAY-NRLM.
    1. Rs.1 lakh
    2. Rs.3 lakh
    3. Rs.2 lakh
    4. Rs.5 lakh
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :3. Rs.2 lakh
    Explanation :
    A loan of Rs.2 lakh (US$3,100) each will be provided to individuals under DAY-NRLM
  7. A loan of _______ each to groups for setting up micro-enterprises under DAY-NRLM
    1. Rs.10 lakh
    2. Rs.13 lakh
    3. Rs.12 lakh
    4. Rs.15 lakh
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :1. Rs.10 lakh
    Explanation :
    A loan of Rs. 10 lakh (US$15,000) each to groups for setting up micro-enterprises under DAY-NRLM.
  8. DDU-GKY is a part of the _______
    1. PMKVY
    2. PMJDY
    3. DAY-NRLM
    4. PMJJBY
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 3. DAY-NRLM
    Explanation :
    DDU-GKY is a part of the DAY-NRLM. Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana or DDU-GKY is a Government of India youth employment scheme. It was launched by on 25 September 2014 by Union Ministers Nitin Gadkari and Venkaiah Naidu on the occasion of 98th birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya. The Vision of DDU-GKY is to “Transform rural poor youth into an economically independent and globally relevant workforce”
  9. ______ is a rural development programme broadly focusing upon the development in the villages which includes social development, cultural development etc.,
    1. PMKVY
    2. PMJDY
    3. DAY-NRLM
    4. PMJJBY
    5. SAGY
    Answer & Explanation
    Answer :5. SAGY
    Explanation :
    Sansad Adarsh Gram Yojana is a rural development programme broadly focusing upon the development in the villages which includes social development, cultural development and spread motivation among the people on social mobilization of the village community.
  10. Which of the following is a social welfare flagship programme to provide housing for the rural poor in India?
    1. PMKVY
    2. PMJDY
    3. DAY-NRLM
    4. PMGAY
    5. SAGY
    Answer & Explanation
    Answer :4. PMGAY
    Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana (PMGAY) is a social welfare flagship programme, created by the Indian Government, to provide housing for the rural poor in India.

Click Here To View NABARD Grade A 2018 Practice Questions

Comments