Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

NABARD Grade A: Agriculture & Rural Development – Set 2

Hello Aspirants,

Here we are creating question sample in Agriculture & Rural Development, which is very useful for the upcoming NABARD Grade “A” 2018 !!!

  1. Government is committed to doubling farmer’s income by ______.
    1. 2020
    2. 2022
    3. 2021
    4. 2023
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. 2022
  2. MSP is a form of market intervention by the Government of India to insure agricultural producers against any sharp fall in farm prices. In MSP, “S” stands for ______
    1. Service
    2. Standard
    3. System
    4. Support
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 4. Support
    Explanation :
    MSP – Minimum Support Price
  3. According to Union Budget 2018-19, Institutional credit to the agriculture sector is targeted at ________ for 2018-19.
    1. 11 lakh crore
    2. 14 lakh crore
    3. 13 lakh crore
    4. 12 lakh crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 1. 11 lakh crore
    Explanation :
    According to Union Budget 2018-19, Institutional credit to the agriculture sector is targeted at Rs 11 lakh crore (US$ 172.93 billion) for 2018-19.
  4. According to Union Budget 2018-19, the government plans to set up two Infrastructure Development Fund for _____
    1. Agriculture
    2. Fisheries and Aquaculture
    3. Animal Husbandry
    4. Both (1) and (2)
    5. Both (2) and (3)
    Answer & Explanation
    Answer : 5. Both (2) and (3)
    Explanation :
    The government plans to set up a fisheries and aquaculture infrastructure development fund (FAIDF) for the fisheries sector and an animal husbandry infrastructure development fund (AHIDF) for financing infrastructure requirement of animal husbandry sector.
  5. In FAIDF, “A” stands for _____
    1. Agriculture
    2. Aquaculture
    3. Animal Husbandry
    4. Both (1) and (2)
    5. Both (2) and (3)
    Answer & Explanation
    Answer :2. Aquaculture
    Fisheries and aquaculture infrastructure development fund (FAIDF)
  6. In AHIDF, “A” stands for _____
    1. Agriculture
    2. Aquaculture
    3. Animal Husbandry
    4. Both (1) and (2)
    5. Both (2) and (3)
    Answer & Explanation
    Answer :3. Animal Husbandry
    Explanation :
    Animal Husbandry Infrastructure Development Fund(AHIDF)
  7. The total corpus for FAIDF & AHIDF is ______
    1. 11,000 crore
    2. 14,000 crore
    3. 10,000 crore
    4. 12,000 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 3. 10,000 crore
    Explanation :
    The total corpus for these two new funds(FAIDF & AHIDF) will be Rs 10,000 crore
  8. According to Union Budget 2018-19, An Agri-Market Infrastructure Fund will be started with a corpus of _____
    1. 1,000 crore
    2. 4,000 crore
    3. 3,000 crore
    4. 2,000 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 4. 2,000 crore
    Explanation :
    An Agri-Market Infrastructure Fund will be started with a corpus of Rs 2,000 crore
  9. According to Union Budget 2018-19, a restructured National Bamboo Mission will be launched with a total outlay of _______
    1. Rs 1,750 crore
    2. Rs 1,500 crore
    3. Rs 1,290 crore
    4. Rs 1,350 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :3. Rs 1,290 crore
    Explanation :
    According to Union Budget 2018-19, a restructured National Bamboo Mission will be launched with a total outlay of Rs 1,290 crore (US$ 202.79 million).
  10. According to Union Budget 2018-19, the allocation for the National Rural Livelihood Mission is increased to _______ for 2018-19.
    1. Rs 4,750 crore
    2. Rs 3,750 crore
    3. Rs 2,750 crore
    4. Rs 5,750 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :4. Rs 5,750 crore
    Explanation :
    According to Union Budget 2018-19, the allocation for the National Rural Livelihood Mission is increased to Rs 5,750 crore (US$ 903.93 million) for 2018-19.

Click Here To View NABARD Grade A 2018 Practice Questions

Comments