Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

NABARD Grade A: Agriculture & Rural Development – Set 3

Hello Aspirants,

Here we are creating question sample in Agriculture & Rural Development, which is very useful for the upcoming NABARD Grade “A” 2018 !!!

  1. Government forms committee to probe illegal cultivation of HT cotton in ______.
    1. Gujarat
    2. Telangana
    3. Andhra Pradesh
    4. Maharashtra
    5. All of these
    Answer & Explanation
    Answer :5. All of these
    Government forms committee to probe illegal cultivation of HT(Herbicide Tolerant) cotton or BG-III cotton in four states – Andhra Pradesh, Telangana, Gujarat and Maharashtra.
  2. Which of the following state bagged the National “Water Digest Award”?
    1. Gujarat
    2. Telangana
    3. Andhra Pradesh
    4. Maharashtra
    5. Chhattisgarh
    Answer & Explanation
    Answer :5. Chhattisgarh
    Explanation :
    Chhattisgarh bagged the national “Water Digest Award” for water conservation-diversion and increasing the irrigation capacity in the state.
  3. All Agriculture Produce Market Committee(APMCs) will be connected to the e-NAM network by _______
    1. June 2018
    2. March 2018
    3. July 2018
    4. August 2018
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. March 2018
  4. Which of the following are Kharif crops?
    1. Rice
    2. Maize
    3. Groundnut
    4. All of these
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :4. All of these
  5. Which of the following is an example of Rabi crops?
    1. Wheat
    2. Rice
    3. Maize
    4. Millets
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :1. Wheat
  6. As per Economic Survey 2018, what is the agriculture growth expectation for the financial year 2017-18?
    1. 2.1%
    2. 3.5%
    3. 4.3%
    4. 6.5%
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :1. 2.1%
  7. Loans to Self Help Groups(SHG) of women to increase to Rs.75,000 crore by______
    1. June 2019
    2. March 2019
    3. July 2019
    4. August 2019
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2. March 2019
  8. _____ allocated for ‘Operation Green’ for enhancing the production of tomato, onion, and potatoes.
    1. 100 crore
    2. 400 crore
    3. 300 crore
    4. 500 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 4. 500 crore
    Explanation :
    Rs. 500 crore allocated for Operation Green on the lines of Operation Flood for enhancing the production of tomato, onion, and potatoes
  9. _______ has been allocated for the organized cultivation of highly specialized medicinal and aromatic plants.
    1. Rs 150 crore
    2. Rs 120 crore
    3. Rs 190 crore
    4. Rs 200 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :4. Rs 200 crore
    Explanation :
    Rs. 200 crore has been allocated for organized cultivation of highly specialized medicinal and aromatic plants.
  10. Allocation of Ministry of Food Processing has been doubled to _______ in 2018-19.
    1. Rs 4,750 crore
    2. Rs 3,750 crore
    3. Rs.1,400 crore
    4. Rs 5,750 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :3. Rs.1,400 crore
    Explanation :
    Allocation of Ministry of Food Processing has been doubled from Rs. 715 crore in 2017-18 to Rs. 1400 crore in 2018-19.

Click Here To View NABARD Grade A 2018 Practice Questions

Comments