NABARD Grade A: Agriculture & Rural Development – Set 4

Hello Aspirants,

Here we are creating question sample in Agriculture & Rural Development, which is very useful for the upcoming NABARD Grade “A” 2018 !!!

  1. As per the Economic Survey 2017-18, the value of the Index of Crop Diversification in 2014-15 was _______
    1. 0.789
    2. 0.576
    3. 0.656
    4. 0.768
    5. 0.899
    Answer & Explanation
    Answer :5. 0.899
  2. Crop Diversification Programme(CDP), a sub scheme of _______
    1. Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana(PMKSY)
    2. Rashtriya Krishi Vikas Yojna (RKVY)
    3. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana(PMFBY)
    4. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana(PMGKY)
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. Rashtriya Krishi Vikas Yojna (RKVY)
  3. _________app was developed with the aim of bringing information from lab to land.
    1. Shetkari Masik
    2. Pusa Krishi
    3. Bhuvan Hailstorm
    4. Agri Market
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. Pusa Krishi
  4. India is ranked _______ in the world, with 24.4% of land area under forest and tree cover
    1. 7th
    2. 6th
    3. 8th
    4. 9th
    5. 10th
    Answer & Explanation
    Answer :5. 10th
    Explanation:
    India is ranked 10th in the world, with 24.4% of land area under forest and tree cover, even though it accounts for 2.4 % of the world surface area and sustains the needs of 17 % of human and 18 % livestock population
  5. PSL target given by RBI for Agriculture is ______
    1. 17%
    2. 15%
    3. 14%
    4. 18%
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :4. 18%
  6. The National Nutrition Mission (NNM) has been set up with a three year budget of _______ commencing from 2017-18.
    1. Rs.9046.17 crore
    2. Rs.8500.26 crore
    3. Rs.8046.57 crore
    4. Rs.7046.16 crore
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :1. Rs.9046.17 crore
  7. Under the National Nutrition Mission(NNM) _______ districts will be covered in 2017-18
    1. 123
    2. 315
    3. 235
    4. 201
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2. 315
    Explanation :
    Under the National Nutrition Mission(NNM), 315 districts will be covered in 2017-18.
  8. Under the National Nutrition Mission(NNM), _______ districts will be covered in 2018-19
    1. 123
    2. 315
    3. 235
    4. 201
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 3. 235
    Explanation :
    All the States and districts will be covered in a phased manner i.e. 315 districts in 2017-18, 235 districts in 2018-19 and remaining districts in 2019-20.
  9. In India, Women Farmer’s Day observed on ________
    1. 14th October
    2. 17th October
    3. 19th October
    4. 15th October
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :4. 15th October
    Explanation :
    In order to empower the women farmers in India, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has decided to celebrate 15th October of every year as Women Farmer’s Day.
  10. The State with maximum Forest cover (in terms of area) is ________
    1. Uttar Pradesh
    2. Andhra Pradesh
    3. Madhya Pradesh
    4. Himachal Pradesh
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :3. Madhya Pradesh
    Explanation :
    Top 5 States with maximum Forest cover (in terms of area): Madhya Pradesh (77,414 sq km) Arunachal Pradesh (66,964 sq km) and Chhattisgarh (55,547 sq km)

Click Here To View NABARD Grade A 2018 Practice Questions

Comments