Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

NABARD Grade A: Agriculture & Rural Development – Set 5

Hello Aspirants,

Here we are creating question sample in Agriculture & Rural Development, which is very useful for the upcoming NABARD Grade “A” 2018 !!!

  1. Under the PMFBY, farmers need to pay a uniform premium of just _____ for the more rain-dependent kharif crops.
    1. 4%
    2. 3%
    3. 1.5%
    4. 2.5%
    5. 2%
    Answer & Explanation
    Answer :5. 2%
    Under the PMFBY, farmers need to pay a uniform premium of just 2% for the more rain-dependent kharif crops.
  2. Under the PMFBY, farmers need to pay a premium of _____ for the rabi crops
    1. 4%
    2. 3%
    3. 1.5%
    4. 2.5%
    5. 2%
    Answer & Explanation
    Answer :3. 1.5%
  3. Under the PMFBY, the premium to be paid by farmers will be ______ for annual commercial and horticultural crops.
    1. 4%
    2. 3%
    3. 5%
    4. 6%
    5. 2%
    Answer & Explanation
    Answer :3. 5%
    Under the PMFBY, the premium to be paid by farmers will be 5% for annual commercial and horticultural crops.
  4. As per State of Forest Report, Mangrove cover is _______ of the area of the country
    1. 0.14%
    2. 0.13%
    3. 0.15%
    4. 0.16%
    5. 0.12%
    Answer & Explanation
    Answer :3. 0.15%
  5. International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) located at the campus of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in _________
    1. Hyderabad
    2. Varanasi
    3. Bengaluru
    4. Chennai
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. Varanasi
    Explanation:
    International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) located at the campus of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in Varanasi.
  6. In Project CHAMAN, “H” stands for ________
    1. Hospital
    2. Horticulture
    3. Housing
    4. Harvest
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. Horticulture
    CHAMAN – Coordinated Horticulture Assessment and Management
  7. World Soil Day is observed on _____
    1. 3 December
    2. 5 December
    3. 2 December
    4. 7 December
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2. 5 December
  8. Northeast’s first regional Centre for Agriculture with the collaboration of Israel inaugurated in ______
    1. Manipur
    2. Mizoram
    3. Assam
    4. Arunachal Pradesh
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2. Mizoram
  9. National Banana Festival is observed in ______
    1. Uttar Pradesh
    2. Andhra Pradesh
    3. Tamil Nadu
    4. Kerala
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :4. Kerala
  10. The State with the increase in the forest cover is ________
    1. Uttar Pradesh
    2. Andhra Pradesh
    3. Madhya Pradesh
    4. Himachal Pradesh
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer :2. Andhra Pradesh

Click Here To View NABARD Grade A 2018 Practice Questions

Comments