English Questions: Fill in the Blanks Set 138 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON RECENT IBPS EXAM.

Fill in the blanks

Directions(Q.1-10) In the given sentences a blank is given indicating that something is missing. From the given four options, (1), (2), (3), (4), a combination of words would fit the blank thereby making it grammatically and contextually correct. Select that option as the answer. If all the given combinations fit perfectly, then select ‘All fit’ as the answer.

  1. The victory at Quebec can be _______ to many factors. Although Quebec was heavily defended, the overall position of the French was extremely weak.
    I. forebear
    II. attributed
    III. associated
    IV. promulgated
    1. I , III
    2. II , III
    3. III , IV
    4. I , III , IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Attributed , associated – regard something as being caused by
  2. According to Finance Commission Member Ashok Lahiri the committee was not _______ to consider any sectoral allotments but needs of the economy could not be holistically understood without understanding the needs of the agriculture sector.
    I. mandated
    II. agonized
    III. authorized
    IV. churned
    1. IV
    2. II , III
    3. I , III
    4. I , IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Mandated , authorized – give (someone) authority to act in a certain way.
  3. Under the current Memorandum of Procedure the government can reject a name sent by the collegium, but if the latter ______ it the appointment must go through.
    I. reiterates
    II. repeat
    III. restate
    IV. ingeminate
    1. III , IV
    2. I , II
    3. IV
    4. I , II , III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Reiterates , -say something again or a number of times
  4. The Italian Renaissance followed on the heels of the Middle Ages, and was _______ by the birth of the philosophy of humanism, which emphasized the importance of individual achievement in a wide range of fields.
    I. spawned
    II. extirpated
    III. distraught
    IV. originated
    1. I , IV
    2. II , III
    3. I , III
    4. IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Spawned , originated – to cause something new, or many new things, to grow or start suddenly
  5. The army was _____ to the limit after years of fighting against the greater resources of the British.
    I. strained
    II. exhausted
    III. churned
    IV. spawned
    1. I , II , IV
    2. III , IV
    3. III
    4. I , II
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Strained , exhausted- showing signs of nervous tension or tiredness
  6. Rapid urbanisation has converted fertile agriculture, forests and wetlands into concreted areas that are unable to _______ rainwater or channel them into tributary streams that feed the Cauvery.
    I. retain
    II. cling
    III. hold
    IV. possess
    1. I , II
    2. II , III
    3. III , IV
    4. I , IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Retain , cling , hold , possess -continue to have
  7. Mahathir Mohamad’s _________ victory in Malaysia’s elections has the potential to spur democratic movements across Southeast Asia, where one-party rule and the military’s preeminence are pervasive.
    I. foster
    II. venturesome
    III. spectacular
    IV. astounding
    1. III , IV
    2. I , II
    3. I , II , IV
    4. IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Spectacular , astounding – beautiful in a dramatic and eye-catching way
  8. Oxytocin stimulates lactation in cattle, dairy farmers inject the drug _______ to increase milk production.
    I. actuating
    II. indiscriminately
    III. profusely
    IV. purposelessly
    1. I , II
    2. II , II , IV
    3. II , IV
    4. I
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Indiscriminately , purposelessly – in a random manner; unsystematically
  9. If we accept that politics is about __________, about managing perceptions, about defusing difficult situations, and keeping a sharp eye out on the prevailing political winds, then the Union Cabinet’s decision to amend the provisions of the SC/ST (Prevention of Atrocities) Act appears both reasonable and unavoidable.
    I. stimulation
    II. perpetuation
    III. pragmatism
    IV. activism
    1. I , III
    2. II
    3. I , IV
    4. III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Pragmatism – dealing with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations.
  10. The conflict gave the dictator a pretext to expand a large conscription programme, in the process enslaving thousands of young men and women and _____ a mass exodus to European countries.
    I. starting
    II. triggering
    III. destroying
    IV. generating
    1. II , IV
    2. I , II , IV
    3. III , IV
    4. I , III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Starting , Triggering , generating – causing a particular action, process, or situation to happen
Comments