Quant Questions : Partnership Quiz Set 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in PARTNERSHIP that is important for IBPS,SBI exam,SSC exam, Railways Exam,FCI exam  and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

PLEASE TRY PARTNERSHIP SET 1 TO MASTER THE TOPIC ,both sets covers almost all types of possible questions that can be asked from this topic

Click here to View Partnership Set 1
Click here to View Quantitative Aptitude Quiz Page

  1. A, B and C jointly start a business venture with a agreement that A would invest Rs. 13,000 for 6 months, B, Rs. 16,800 for 5 months and C, Rs. 20,000 for 3 months. A wants to be the working member for which he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 14800 Calculate the share of B in the profit?
    A)Rs 6000
    B)Rs 5320
    C)Rs 7800
    D)Rs 5840
    E)None of these
    Answer
    Answer – B (Rs 5320)
    Explanation –
    For managing, A receives = 5% of Rs. 14800 = Rs. 740.
    Balance = Rs. (14800 – 740) = Rs. 14060
    Ratio of their investments = (13000 x 6) : (16,800 x 5) : (20000 x 3)
    = 78000 : 84000 : 60000 = 13 : 14 : 10
    B’s share = Rs.14060 x 14/37 = 5320
  2. Anuj, kamlesh and Vinni invested Rs. 16000, Rs. 8000 and Rs. 16000 respectively to open a business. Anuj left after 6 months. If after 8 months, there was a gain of Rs. 8010, then What will be the share of kamalesh?
    A)1780
    B)1635
    C)1680
    D)1800
    E)None of these
    Answer
    Answer – A (1780)
    Explanation –
    Anuj : Kamalesh : Vinni = (16000 x 6) : (8000 x 8) : (16000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4.
    Kamal’s share = Rs.8010 x 2/9
    = Rs. 1780.
  3. A and B start a business with investments of Rs. 10000 and Rs. 9000 respectively. After 4 months, A takes out 1/2 of his capital. After 2 more months, B takes out 1/3 of his capital while C joins them with a capital of Rs. 14000. At the end of a year, they earn a profit of Rs. 10160. Find the share of each member in the profit?
    A) Rs A – Rs. 3300, B – Rs. 3500, C – Rs. 3360
    B)Rs A – Rs. 3200, B – Rs. 3600, C – Rs. 3360
    C)Rs A – Rs. 3200, B – Rs. 3700, C – Rs. 3260
    D)Rs A – Rs. 3200, B – Rs. 3500, C – Rs. 3460
    None of these
    Answer
    Answer – B (A – Rs. 3200, B – Rs. 3600, C – Rs. 3360)
    Explanation –
    A : B : C = (10,000 x 4 + 5000 x 8) : (9000 x 6 + 6000 x 6) : (14000 x 6)
    = 80000 : 90000 : 84000 = 40 : 45 : 42
    A’s share = Rs. 10160 x 40/127 = Rs. 3200;
    B’s share = Rs. 10160 x 45/127 = Rs. 3600;
    C’s share = Rs. 10160 x 42/127 = Rs. 3360.
  4. Anaya, Bela and Cendrella enter into a partnership Bussiness with Anaya’s contribution Rs. 20,000. If out of a total profit of Rs. 2000, Anaya gets Rs.100 and Bela gets Rs. 600, cendrella gets rs 400 then Cendrella’s capital is:
    A)Rs 8000
    B)Rs 8500
    C)Rs 7000
    D)Rs 6500
    E)None of these
    Answer
    Answer – A (Rs. 8000)
    Explanation –
    A : B : C = 1000 : 600 : 400 = 5 : 3 : 2.
    Let their capitals be 5x, 3x, 2x respectively.
    Then, 5x = 20000 x = 4000.
    C’s capital = 2x = Rs. 8000.
  5. Riya and sima invested in a partnership business. Riya invests Rs. 70,000 for 8months and sima invests Rs. 84,000 for 10 months. Out of a profit of Rs. 63140, Riya’s share is:
    A)Rs 25000
    B)Rs 25256
    C)Rs 24500
    D)Rs 25270
    None of these
    Answer
    Answer – B (Rs. 25256)
    Explanation –
    Ratio of their shares = (70000 x 8) : (84000 x 10) = 2 : 3.
    Reena’s share = Rs.63140 x 2/5 = Rs. 25256
  6. A starts business with Rs. 7000 and after 5 months, B joins with A as his partner. After 1 year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the capital?
    A)Rs 13000
    B)Rs 12000
    C)Rs 15000
    D)Rs 18000
    None of these
    Answer
    Answer – D (Rs 18000)
    Explanation –
    Let B’s capital be Rs. x. Then.
    (7000 x 12) / 7x = 2/3 [ capital ratio= profit ratio] 14x = 252000 x = 18000
  7. shikha started a business investing Rs. 50,000 in 1999, In 2000, she invested an additional amount of Rs. 20,000 and Raju joined him with an amount of Rs. 70,000. In 2001, Shikha invested another additional amount of Rs. 20,000 and Jolly joined them with an amount of Rs. 70,000. What will be Raju’s share in the profit of Rs. 300,000 earned at the end of 3 years from the start of the business in 1999?
    A)Rs Rs. 250,000.
    B)Rs Rs. 120,000.
    C)Rs Rs. 100,000.
    D)Rs Rs. 150,000.
    E)None of these
    Answer
    Answer – C (Rs. 100,000)
    Explanation –
    Shikha : Raju : Jolly
    = (50000 x 12 + 70000 x 12 + 90000 x 12) : (70000 x 24) : (70000 x 12)
    = 2520000 : 1680000 : 840000 = 3 : 2 : 1
    Raju’s share = Rs.300,000 x 2/6 = Rs. 100,000.
  8. A, B and C started a business. They invest Rs. 80,000, Rs. 160,000 and Rs. 2,40,000 respectively. At the end of the first year, B withdraws Rs. 80,000, while at the end of the second year, C withdraws Rs. 160,000. In what ratio will the profit be shared at the end of 3 years?
    A)2:3:4
    B)3:4:7
    C)3:2:5
    D)3:1:4
    E)None of these
    Answer
    Answer – D (3:4:7)
    Explanation – A : B : C = (80000 x 36) : (160000 x 12 + 80000 x 24)
    (240000 x 24 + 80000 x 12) =144 : 192 : 336 = 3: 4 : 7
  9. 3 partners P, Q, R start a business. Twice P’s capital is equal to thrice Q’s capital and Q’s capital is four times R’s capital. Out of a total profit of Rs. 16,500 at the end of the year, Q’ share is:
    A)2000
    B)4000
    C)5000
    D)6000
    E)None of these
    Answer
    Answer – D (6000)
    Explanation – Let R = a. Then, Q = 4a and 2P = 3 x 4a = 12a or P = 6a.
    ∴ P : Q : R = 6a : 4a : a = 6 : 4 : 1.
    So, Q’s capital = Rs. [16500 x 4/11] = Rs. 6000
  10. A, B, C hired a car for Rs. 1040 and used it for 7,8 and 11 hours respectively. Hire charges paid by B were:
    A)160
    B)180
    C)220
    D)225
    E)None of these
    Answer
    Answer – A (320)
    Explanation – A : B : C = 7 : 8 : 11.
    Hire charges paid by B = Rs. [1040 x 8/26] = Rs.320