Quant Questions : Partnership Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Partnership, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. A and B start a business Rs.75000 and RS.12000. In what ratio of profit earned after 2 years be divided between A and B ?
    A)20:11
    B)24:18
    C)12:23
    D)25:4
    E)None of these
    Answer
    Answer -D) 25: 4
    Explanation :75000 : 12000 = 75 : 12 = 25 : 4
  2. X , Y and Z hire a Auto Rs.250 and used it for 4,3 and 2 hours respectively. Hir charge paid by Z is
    A)55
    B)55.50
    C)55.55
    D)55.25
    E)None of these
    Answer
    Answer -C) 55.55
    Explanation :
    X:Y:Z = 4:3:2
    Z = 250×(2/9) = 55.55
  3. In a business P and R invested amounts in the ratio 2 : 3 whereas the ratio between amount invested by P and Q was 4:2. If 2,20,500 was their profit.How much amount did R receive ?
    A)1,10,250
    B)1,10,000
    C)1,10,200
    D)1,10,150
    E)None of these
    Answer
    Answer – A) 1,10,250
    Explanation :
    P : Q = 4 : 2=> Q : P = 2 : 4
    P : R = 2 : 3=> 4 : 6
    P : Q : R =4 : 2 : 6
    R share = (6/12)×2,20,500 =  1,10,250
  4. A , B and C subscribe Rs. 70,000 for a business .B subscribe  Rs.5000 more than A and C subscribe  Rs.6000 more than B. Out of total profit of Rs. 40,000 , A receive (approximately)
    A)10,285
    B)10,286
    C)10,284
    D)10,268
    E)None of these
    Answer
    Answer -B) 10,286
    Explanation :
    A = X; B = X+5000 ; C=X+11000
    X+X+5000+X+11000 = 70000
    X = 70000-16000/3 = 18000
    A : B : C = 18,000 : 23,000 : 29,000 = 18 : 23 : 29
    A profit = 40,000×(18/70) =10,285.71= 10,286
  5. Akash,Balu and Gopi invested Rs. 6000 , Rs.4000 and Rs.8000 in a business. Akash left a business after 6 months.If after one year there was a gain of Rs.5200.Then what will be the share of  Akash ?
    A)1000
    B)1020
    C)1040
    D)1004
    E)None of these
    Answer
    Answer -C) 1040
    Explanation :
    A                              B                           G
    6000×6                 4000×12                 8000×12
    3                             4                           8
    A:B:G = 3:4:8
    Akash share = 5200×(3/15) = 1040
  6. Kiran and Yokesh partners in a business . Kiran contributes ¼ of the capital  for 15 months and Yokesh  received 2/3  of  the profit.Then how long Yokesh invest the money in the business ?
    A)8 months
    B)9 monts
    C)10 months
    D)1 year
    E)None of these
    Answer
    Answer -C) 10 months
    Explanation :
    Lets profit x
    Yokesh profit = 2x/3
    Kiran profit = x – (2x/3) = x/3
    K : Y  = 1 : 2
    Lets capital C, Yokesh time = N  \frac{((1/4)C\ast15) }{((3/4)\ast N)} =\frac{1}{2} N =\frac{(15\times2)}{3}= 10 months  
  7. A ,B and C started a business with an invested amount 66,000, 72,000 and 90,000.At the end of 1 year the profit is distributed among them.If B receive profit as 22,000 then what will be the total profit ?
    A)69,600
    B)69,666.66
    C)69,666
    D)69,500.66
    E)None of these
    Answer
    Answer – B) 69,666.66
    Explanation :
    66:72:90 => 11 : 12 : 15
    B=> 12x = 22000
    Total profit = 38/12 ×22,000 = 69666.66
  8. P  and Q  invested  Rs.16000 and Rs. 12,000 in the business, At the end of 6 months R joins them with an amount Rs.20,000.In what ratio annual profit is divided among them ?
    A)8:6:5
    B)5:6:8
    C)6:5:8
    D)5:8:6
    E)None of these
    Answer
    Answer -A) 8:6:5
    Explanation :
    P                              Q                       R
    16000×12             2000×12               20,000×6
    8                               6                       5
    P:Q:R = 8:6:5
  9. Three partners shared a profit in the ratio 5:7:8.They had partnered for 10 months,8 months and 7 months. What was the ratio of their investments ?
    A)28:46:60
    B)28:49:64
    C)24:45:63
    D)25:40:64
    E)None of these
    Answer
    Answer -B) 28:49:64
    Explanation :
    10×a : 8×b ; 7×c  = 5 : 7: 8
    10a/8b = 5/7 =>  b = 7/5 a
    10a/7c = 5/8  => c = 16/7a
    a:b:c = a:7/5a:16/7a = 28a:49a:64a => 28:49:64
  10. Raju,Vikram and Rihan are invested some amount into the business.Vikram invested double the amount after 6 mionths and Rihan invested thrice the amount invested by Raju after 8 months.What is  Rihan’s share in profit if they earn a profit of Rs.60000 at the end of 1 year ?
    A)23,000
    B)22,000
    C)21,000
    D)20,000
    E)None of these
    Answer
    Answer – D) 20,000
    Explanation :
    Investment Ra = X for 12 months = 12x
    Investment V = 2X for 6 months = 12x
    Investment Ri = 3X for 4months = 12x
    Raju : Vikram : Rihan = 12:12:12 = 1:1:1
    Rihan’s share in profit = 1/3×60,000 =20,000