RIP Sankar - Sankar IAS Academy

Quantitative Aptitude – Mixed Questions Set 14

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number series and Miscellaneous Question which is common for SBI, IBPS, RBI, LIC, NICL and other competitive exams.

Q (1-5). In the following questions, two equations numbered I & II are given. You have to solve both equations and mark one of the options given below.

  1. 1,-1,1,-3,-5,?
    1. -7
    2. -11
    3. 77
    4.-77
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer : 4.-77
    Solution:
    1*1-2 =-1
    -1*3+4 = 1
    1*5-8 = -3
    -3*7+16 =-5
    -5*9-32 = -77
  2. 1,?, 15, 51, 131, 281
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    Answer & Explanation
    Answer : 3. 3
    Solution:
    1+12+13 = 3
    3+22+23 = 15
    15+32+33 = 51
    51+42+43 = 131
    131+52+53 = 281
  3. Satish rows downstream from P to Q in 3 hours. In return journey his boat is powered by an engine due to which speed of the boat increased by 20% by this he reached the point P in 3 hours. If the speed of the stream is 2 Km/hr then what is the initial speed of the boat?
    1. 20 Km/hr
    2. 22 Km/hr
    3. 24 Km/hr
    4. 26 Km/hr
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 1. 20 Km/hr
    Solution:
    S+R = 1.2S-R
    S =20
  4. A train with ‘X’ Km/hr speed starts from station A towards station B at 6 AM. After 3 hours another train starts from Station B towards Station A with speed ‘X+15’. If the distance between A and B is 1080 Km and the trains meet at mid way then at what time they meet?
    1. 12 Noon
    2. 3:00 PM
    3. 6:00 PM
    4. 9:00 PM
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 4. 9:00 PM
    Solution:
    540 = x(t+3)
    540 = (x+15)t
    solving t =9 hours
  5. A train of certain speed crosses a platform of length of 200 m in 24 sec. Some additional bogies were added to the train due to which length of train increased by 400 m and speed of the train reduced by 36 km/hr. Now it crossed a person in 48 sec. Then what is the length of the train?
    1. 300 m
    2. 400 m
    3. 420 m
    4. 480 m
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 4. 480 m
    Solution:
    s = (x+200)/24
    s-10= (x+400)/48
    x = 480
  6. A takes twice as much time as B and thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together they can finish the work in 12 days. B can do the work alone in ?
    1. 24 days
    2. 36 days
    3. 54 days
    4. 72 days
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer : 4. 72 days
    Solution:
    1/x+2/x+3/x =1/12
    x =72 days
    B = 36 days
  7. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 12 hours. After working at it together for 4 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 12 hours. The number of hours taken by B alone to fill the cistern is?
    1. 12 hours
    2. 24 hours
    3. 36 hours
    4. 54 hours
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 5. Cannot be determined
    Solution:
    Based on above solution cannot be determined
  8. How many litres of water must be added to 120 litre mixture that contains milk and water in the 7:5 such that the resulting mixture has 50% water in it?
    1. 5 liters
    2. 10 liters
    3. 15 liters
    4. 20 liters
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer : 5. None
    Solution:
    Milk =70
    water =50
    50+x/x+120 = 50%
    x =20
  9. Find the average of present ages of A,B,C
    Statement I: Average age of A,B,C five years hence is 6
    Statement II: Ratio of present age of A,B,C respectively is 2:3:4
    Statement III: Sum of Present ages of A,B,C is 18
    1. Statement I alone is sufficient
    2. Statement II alone is sufficient
    3. Statement III alone is sufficient
    4. All are necessary
    5. None is sufficient
    Answer & Explanation
    Answer : 1. Statement I alone is sufficient
  10. What is ratio of number of Lions ,Tigers and Zebras in the Zoo?
    Statement I: Sum of all the animals is 300
    Statement II: Number of Tigers are 20 more than Lions
    Statement III: Number of Zebras are 20 more than Tigers
    1. Statement I alone is sufficient
    2. Statement II alone is sufficient
    3. Statement III alone is sufficient
    4. All are necessary
    5. None is sufficient
    Answer & Explanation
    Answer : All are necessary
Comments