Aptitude Questions – Boats and Stream Set 1

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Boats and Stream, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, SSC, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. The speed of a Boat in standing water is 10km/hr. It traveled Down Stream from point A to B in certain time. After reaching B the Boat is powered by Engine then Boat started to return from Point B to A. The time taken for Forward journey and Backward journey are same. Then what is the speed of the stream?
    1. 2 Km/hr
    2. 3 Km/hr
    3. 4 Km/hr
    4. 5 Km/hr
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 5. Cannot be determined
    Explanation :
    S+R = D/t ; S-R+x = D/t
    S+R = S-R+x
    R =x/2
  2. A Boat going upstream takes 8 hours 24 minutes to cover a certain distance, while it takes 5 hours to cover 5/7 of the same distance running downstream. Then what is the ratio of the speed of boat to speed of water current?
    1. 6:5
    2. 11:5
    3. 11:6
    4. 11:1
    5. 11:10
    Answer & Explanation
    Answer – 4. 11:1
    Explanation :
    (S-R)*42/5 = (S+R)*7
    S:R = 11:1
  3. A Boat takes total 16 hours for traveling downstream from point A to point B and coming back point C which is somewhere between A and B. If the speed of the Boat in Still water is 9 Km/hr and rate of stream is 6 Km/hr, then what is the distance between A and C?
    1. 30 Km
    2. 60 Km
    3. 90 Km
    4. 100 Km
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 5. Cannot be determined
    Explanation :
    16 = D/9+6 + x/9-6
  4. A Boat takes 128 min less to travel to 48 Km downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the stream is 3 Km/hr. Then Speed of Boat in still water is?
    1. 6 Km/hr
    2. 9 Km/hr
    3. 12 Km/hr
    4. 15 Km/hr
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 12 Km/hr
    Explanation :
    32/15 = 48(1/s-3 – 1/s+3)
    s= 12
  5. The speed of Boat in Still water is 40 Km/hr and speed of the stream is 20 Km/hr. The distance between Point A and Point B is 480 Km. The boat started traveling downstream from A to B, in the midway, it is powered by an Engine due to which speed of the Boat increased. Now Boat reached Point B and started back to point A with help of the same engine. It took 19 hours for the entire journey. Then with the help of the engine, the speed of the boat increased by how many Km/hr?
    1. 10 Km/hr
    2. 15 Km/hr
    3. 20 Km/hr
    4. 24 Km/hr
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 20 Km/hr
    Explanation :
    19 = 240/60 + 240/60+x + 480/20+x
    x = 20
  6. A Boat covers upstream in 12 Hours 48 minutes to travel distance from Point A to B, while it takes 6 hours to cover 3/4th of the same distance running downstream. The speed of the current is 15 Km/hr. The boat covered both forward distance from A to B and backward distance from B to A. Then what is the distance between A and B?
    1. 360 Km
    2. 480 Km
    3. 540 Km
    4. 640 Km
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 4. 640 Km
    Explanation :
    (S+R)*8 = (S-R)*64/5
    S:R = 13:3
    R = 15 S = 65
    D = (65+15) *8 = 640
  7. A Boat takes total 10 hours for traveling downstream from point A to point B and coming back point C which is somewhere between A and B. The speed of the Boat in Still water is 9 Km/hr and rate of Stream is 3 Km/hr, then what is the distance between A and B if the ratio of distance between A to C and distance between B to C is 2:1?
    1. 54 Km
    2. 66 Km
    3. 72 Km
    4. 84 Km
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 3. 72 Km
    Explanation :
    10 = D/12 + D/18
    D = 72
  8. A Ship of Length 300m traveling from point A to B downstream passes a Ghat along the river in 18 sec, while in return it passes the same Ghat in 24 sec. If the rate of current is 9 Km/hr. Then what is the length of the Ghat?
    1. 50 m
    2. 60 m
    3. 80 m
    4. 100 m
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 60 m
    Explanation :
    (S+9)*18 = (S-9)*24
    S =63
    300+x = 72*5/18*18
    x =60
  9. Speeds of Boat A and B in still water are in the ratio of 3:2 Rate of current is 10 Km/hr. Both Boats started from Point P to point Q downstream at the same time. After Boat B reaching Point Q, in return journey, it is powered by engine due to which the speed of the boat in still water is increased by 70%, while retuned Boat A returned to Point Q as usual. Both the boats returned back to point P at the same time. Then what is the speed of Boat A?
    1. 20 Km/hr
    2. 30 Km/hr
    3. 40 Km/hr
    4. 50 Km/hr
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2. 30 Km/hr
    Explanation :
    S 1 /S 2 = 3/2
    R = 10
    then
    (1/3x+10)+ (1/3x-10) = (1/2x+10) + (1/3.4x-10)
    x = 10
    Speed of boat A =3*10 = 30
  10. A Boat took 8 hours less to travel a distance downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of a boat in still water is 9 Km/hr and speed of a stream is 3 Km/hr. In total how much distance traveled by boat?
    1. 96 Km
    2. 144 Km
    3. 164 Km
    4. 192 Km
    5. 216 Km
    Answer & Explanation
    Answer – 4. 192 Km
    Explanation :
    8 =D(1/6 – 1/12)
    D =96
    Total = 96+96 =192

error: Alert: Content is protected !!