Quants Questions : Time and Distance Set 12 – Trains

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Distance with Explanation, which is common for all the IBPS,SBI,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. A train 150 meters of length travels at the rate of 60 km/hr. In what time the train will pass a man who is walking at a speed of 10 km/hr in opposite direction.
    a) 53/7 sec
    b) 56/7 sec
    c) 54/7 sec
    d) 57/7 sec
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 54/7 sec
    Explanation :
    150 = (70)*5/18*t
  2. Two trains of length 100 meter and 125 meter are travelling at a speed of 45 km/hr and 60km/hr respectively in same direction. In what time they will completely cross each other.
    a) 52 sec
    b) 54 sec
    c) 56 sec
    d) 58 sec
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 54 sec
    Explanation :
    225 = (60 – 45)*5/18*T
  3. Two trains are travelling in same direction with 60 km/hr and 75 km/hr respectively. The faster train crosses a man sitting in the slower train in 30 sec. find the length of faster train.
    a) 100 meter
    b) 125 meter
    c) 140 meter
    d) 150 meter
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 125 meter
    Explanation :
    L = 15*5/18*30 = 125 meter
  4. A train running at 45 km/hr takes 36 sec to pass a platform. Next, the train takes 12 sec to pass a man walking at the speed of 15 km/hr in the same direction. Find the length of the platform.
    a) 250m
    b) 300m
    c) 350m
    d) 400m
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 350m
    Explanation :
    Let ‘T’ and ‘P’ are the length of train and platform respectively
    T = 12*30*5/18 = 100 meter
    P + 100 = 45*5/18*36
    P= 350
  5. Two stations P and Q are 400 km apart from each other. One train start from P at a speed of 60km/hr towards Q and after 2 hours another train starts from Q towards P at 45 km/hr. At what distance from P the train will meet.
    a) 220 km
    b) 240 km
    c) 260 km
    d) 280 km
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 280 km
    Explanation :
    First train will travel 120 km before the start of second train, Now the distance between them is 280km.
    Now,  x/60 = (280 – x)/45
    We get x = 160 km, so distance from P = 120 + 160 = 280 km
  6. Two stations A and B are 150 km apart from each other. One train starts from A at 6 AM at a speed of 30 km/hr and travels towards B. Another train starts from station B at 7 AM at a speed of 20 km/hr. At what time they will meet.
    a) 9:34 AM
    b) 10:34 AM
    c) 8:34 AM
    d) 7:34 AM
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 9:24 AM
    Explanation :
    Distance travel by first train in one hour = 30, now the distance remains 120 km only.
    x/30 = (120 – x)/20, so we get x = 72 km
    Now, time = (30 + 72)/30 = 3hrs and 24minutes i.e. 9: 24 am
  7. Two trains of length 120 meter and 150 meter crosses a stationary man in 10 and 15 seconds respectively. In what time they will cross each other when they are moving in same direction.
    a)120 sec
    b) 125 sec
    c) 135 sec
    d) 140 sec
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 135 sec
    Explanation :
    120 = a*10, a = 12 m/sec (speed of first train)
    150 = b*15, b = 10 m/sec (speed of second train)
    270 = (2)*T, T = 135 seconds
  8. A train running with 72km/hr takes 20sec to cross a platform 200 m long. How much it takes to cross a stationary train having twice the length of platform.
    a) 20 sec
    b) 30 sec
    c) 40 sec
    d) 50 sec
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 30 sec
    Explanation :
    200+L =  72*(5/18)*20. L= 200m.
    400 + 200 = 72*(5/18)*t. So, t = 30sec
  9. A train travelling with 54 km/hr takes 20 second to cross a bridge. Another train 70 meter shorter crosses the same bridge at 36 km/hr. Find the time taken by the second train to cross the bridge.
    a) 23 sec
    b) 24 sec
    c) 25 sec
    d) 26 sec
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 23 sec
    Explanation :
    Let L and B are length of train and bridge respectively.
    L + B = 54*5/18*20 = 300 meter
    L + B – 70 = 36*5/18*t = 230, se we get t  = 23 sec
  10. Two trains are moving in opposite direction having speed in the ratio 5:7. First train crosses a pole in 12 second and second train crosses the same pole n 15 second. Find the time in which they can cross each other completely.
    a) 55/4 sec
    b) 53/4 sec
    c) 57/4 sec
    d) 59/4 sec
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 55/4 secExplanation :
    Let the length of first train and second train be a and b meter. Then
    a = 5x*12 = 60x and b = 7x*15 = 105x
    They are moving in opposite direction, 165x = (12x)*T
    T = 165/12 = 55/4 sec
Comments