Quants Questions : Time and Distance Set 15

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Distance with Explanation, which is common for all the IBPS,SBI,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. A man walks at certain place and rides back in 10 hours. He could ride both ways in 8 hours. The time taken by him to walk both ways?
    a) 10 hr
    b) 12 hr
    c) 14 hr
    d) 16 hr
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 12 hr
    Explanation :
    W  + R = 10
    and 2R = 8, R = 4
    so, W = 6 so, walking both sides, he will take = 12 hours
  2. Two trains start from same place at same time at right angles to each other. Their speeds are 36km/hr and 48km/hr respectively. After 30 seconds the distance between them will be
    a) 400m
    b) 500m
    c) 600m
    d) 650m
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 500mExplanation :
    Using pythagarous theorem,
    distance travelled by first train = 36*5/18*30 = 300m
    distance travelled by second train = 48*5/18*30 = 400m
    so distance between them =√( 90000 + 160000) = √250000 = 500m
  3. A train covers a distance between two stations P and Q in 30 minutes. If the speed of the train is reduced by 10km/hr, then the same distance is covered in 45 minutes. The distance between P and Q
    a) 10km
    b) 15km
    c) 20km
    d) 30km
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –
    Explanation :
    D = S*1/2 and D = (S-10)*3/4
    solve both equation. u will get D = 15km
  4. An inspector is 228 meter behind the thief. The inspector runs 42 meters and the thief runs 30 meters in a minute. In what time will the inspector catch the thief?
    a) 19 minutes
    b) 20 minutes
    c) 18 minutes
    d) 21 minutes
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 19 minutes
    Explanation :
    inspector s 228 meter behind the thief and now after some x distance he will catch the thief. So,
    x/30 = (228 + x)/42, we will get x = 570m
    so time taken by inspector to catch the thief = (228+570)/42 = 19 minutes
  5. Two trains 210 meters and 180 meters are running on parallel track at the speed of 72km/hr and 45km/hr respectively. The time taken by them to cross each other, if they are running in opposite direction?
    a) 8 sec
    b) 10 sec
    c) 12 sec
    d) 15 sec
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 12 sec
    Explanation :
    210 + 180 = (72 + 45)*5/18*T, T = 12 seconds
  6. A car travels from P to Q at a constant speed. If its speed were increased by 20km/hr, it would have taken two hour lesser to cover the distance. It would have taken further 30 minutes lesser if the speed was further increased by 10 km/hr. The distance between the two cities
    a) 100 km
    b) 120 km
    c) 150 km
    d) 180 km
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 150 km
    Explanation :
    Let the distance between two cities = D,
    D = x*t (x = usual speed and t is the actual time)
    D = (X + 20)*(T -2) and D = (X +30)*(T – 2.5)
    Solve the above equation, u will get T = 5 and X = 30, so distance = 30*5 = 150 km
  7. A girl goes to her school from her house at a speed of 6km/hr and returns at a speed of 4 km/hr. If she takes 10 hours in going and coming back, the distance between her school and house is
    a) 12km
    b) 16 km
    c) 20 km
    d) 24 km
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) 24 km
    Explanation :
    Let distance be D
    10 = D/4 + D/6
  8. A bus leaves the stop 30 minutes before the scheduled time. The driver decreases its speed by 30km/hr. At the next bus stop 180 km away, the bus reached on time. Find the original speed of the bus?
    a) 110km/hr
    b) 120km/hr
    c) 130km/hr
    d) 140km/hr
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 120km/hr
    Explanation :
    Distance = 180km, actual speed = x and actual time  = t
    180 = x*t
    180 = (x – 30)*(t +1/2)
    Solve both equation, we will get x = 120km/hr
  9. A walks with a speed of 6 km/hr and after 5 hr of his start, B starts running towards A at a speed of 8 km/hr. At what distance from start will B catch A.
    a) 100 Km
    b) 110 Km
    c) 120 Km
    d) 140 Km
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 120 Km
    Explanation :
    In 5hrs, A will cover 30 km. Now, at some distance ‘x’. So A will cover X distance and B will cover 30 + X.
    x/6 = (30+x)/8
    x = 90. So distance from start after which B will catch A = 90+30 =120km
  10. Without any stoppages a person travels a certain distance at an average speed of 40 km/hr and with stoppages he covers the same distance at an average of 20 km/hr. How many minutes per hour does he stop?
    a) 15 minutes
    b) 20 minutes
    c) 30 minutes
    d) 45 minutes
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) 30 minutes
    Explanation :
    In one hour the distance covered at actual speed = 40km and with stoppages it covers only 20 km
    so to travel 20 km at original speed i.e. 20 = 40*t, so t = 1/2 hour = 30
    minutes

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts

Comments