Aptitude Questions – Time and Distance Set 22

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Distance with Explanation, which is common for all the IBPS,SBI,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Two trains 200 m and 160 m long, run at the rate of 60 km/h and 100 km/h respectively on parallel rails. How long will it take a man sitting in the second train to pass the first train if they run in the opposite direction?
    1) 4.4 seconds
    2) 4.5 seconds
    3) 3.24 seconds
    4) 4 seconds
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 4.5 seconds
    Explanation :
    Time and Distance Q1
  2. A car traveled 80% of the distance from town A to B by traveling at T hours at an average speed of V km/h. The car travels at an average speed of S km/h for the remaining part of the trip. Which of the following expressions represents the average speed for the entire trip?
    1) 12VS/(9V+S)
    2) 5VS/(4S+V)
    3) VT/3S
    4) 9VS/(4S+V)km/h
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 5VS/(4S+V)
    Explanation :
    Time and Distance Q2
  3. Andy lives on 10th floor and Bimal lives on 45th floor. Andy goes up at a rate of 34 floors per minute and Bimal comes down at a rate of 36 floors per minute. At which floor they will meet?
    1) 27
    2) 26
    3) 18
    4) 32
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 27
    Explanation :
    Time and Distance Q3
  4. Train X starts at 7.00 a.m. from a certain station with A Km/h and train Y starts at 9.30 a.m. from the same station at B km/h. If B > A, then how many hours will train Y take to overtake train X?
    1) 5A/(2(B-A)) hrs
    2) 2A/(5(B-A)) hrs
    3) (2(B-A))/5A hrs
    4) (5(B-A))/2A hrs
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 5A/(2(B-A)) hrs
    Explanation :
    Time and Distance Q4
  5. The average speed of a train is 20% less on the return journey than on the onward journey. The train halts for an hour at the destination station before starting on the return journey. If the total time taken for the to and fro journey is 46 hrs, covering a distance of 2000 km, the speed of the train on the return journey is:
    1) 50 km/h
    2) 40 km/h
    3) 60 km/h
    4) 65km/h
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 40 km/h
    Explanation :
    Time and Distance Q5
  6. A train running at 7/11 of its own speed reached a place in 33 hrs. How much time could be saved if the train runs at its own speed?
    1) 10 hrs
    2) 12 hrs
    3) 8 hrs
    4) 16 hrs
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 12 hrs
    Explanation :
    Time and Distance Q6
  7. A train traveling at 96 km/h completely crosses another train having half its length and traveling in the opposite direction at 84 km/h in 6 s. It also passes a railway platform in 45 s. The length of the platform is:
    1) 400 m
    2) 500 m
    3) 660 m
    4) 350 m
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5) None of these
    Explanation :
    Time and Distance Q7
  8. The train traveling at 50 km/h overtakes a motorbike traveling at 32 km/h in 80 s. What is the length of the train in meters?
    1) 400
    2) 800
    3) 777
    4) 111
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 400
    Explanation :
    Time and Distance Q8
  9. A train started from station A and proceeded towards station B at a speed of 96 km/h. 45 minutes later, another train started from station B and proceeded towards station A at 100 km/h. If the distance between the two stations is 464 km, at what distance from station A will the trains meet? .
    1) 216 km
    2) 288 km
    3) 264 km
    4) 200 Km
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 264 km
    Explanation :
    solution
  10. A runs 3 2/3 times as fast as B. If A gives B a start of 80 m. How far must the winning post be from the starting point of A so that A and B reach it at the same time?
    1) 200 m
    2) 110 m
    3) 150 m
    4) 180 m
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 110 m
    Explanation :
    Time and Distance Q10
Comments