Quants Questions – Time and Distance Set 21

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Distance with Explanation, which is common for all the IBPS,SBI,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. A car started from Indore to Bhopal at a certain speed. The Car missed an accident at 40Kms away from Indore, then the driver decided to reduce Car speed to 4/5 of the original speed. Due to this, he reached Bhopal by a late of 1hr 15min.Suppose if he missed an accident at 80Km away from Indore and from then he maintained 4/5 of original speed then he would reach Bhopal by a late of 1hour. Then what is the original speed of the Car?
    A. 20 km/hr
    B. 40 km/hr
    C. 60 km/hr
    D. 80 km/hr
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – B. 40 km/hr
    Explanation :
    (x+40/s) + 5/4 = 40/s + 5x/4s — — — 1
    (x+40/s) + 1 = 80/s + 5(x-40)/4s — — — 2
    s = 40
  2. Two places A and B are at a certain distance. Ramu started from A towards B at a speed of 40 kmph. After 2 hours Raju started from B towards A at a speed of 60 kmph. If they meet at a place C then ratio of ratio of time taken by Raju to Ramu to reach Place C is 2:3. Then what is the distance between A and B?
    A. 300 Km
    B. 400 Km
    C. 480 Km
    D. 600 Km
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – C. 480 Km
    40t 1 +60t 2 = d
    T 1 /t 2 = 3/2
    T 1 – t 2 = 2
    Solving d = 480 Km
  3. Ramu started from A towards B at a speed of 20Km/hr and Raju started from B towards A. They crossed each other after one hour. Raju reached his destination 5/6 hour earlier than Ramu reached his destination.Then what is the distance between A and B?
    A. 40 Km
    B. 50 Km
    C. 60 Km
    D. 80 Km
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – B. 50 Km 
    Explanation :
    1 = x/20 = D-x/s 2
    5/6 = D(1/20 – 1/s 2 )
    D =50
  4. Two Cars started at same time, same place and towards same direction. First Car goes at uniform speed of 12Km/hr. Second Car goes at speed of 4 Km/hr in first hour and increases it speed by 1 Km/hr for every hour. Then what is the distance traveled by car B when the both the Cars meet for the first time?
    A. 196 Km
    B. 198 Km
    C. 200 Km
    D. 204 Km
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – D. 204 Km
    Explanation :
    12*x = x/2(2*4+(x-1)*1)
    X= 17
    D = 17*12 =204
  5. A man traveled 100 km by Bike in 2 hours. He then traveled in Bus for 8 hrs and then Train in 9 hrs. Ratio of Speeds of Bus to Train is 4:5. If speed of train is 4/5 of Bike speed then the entire journey covered by him in Km is?
    A. 516 Km
    B. 616 Km
    C. 716 Km
    D. 816 Km
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – C. 716 Km
    Explanation :
    Speed of train = 50
    Bus = 32
    Train = 40
    Distance = 100+32*8+40*9 = 716
  6. Car A leaves Delhi at a certain time, after 5 hours Car B leaves Delhi in the same direction as of A. Speed of Car A is 20Km/hr and Speed of Car B is 40Km/hr. In how much time Car B will be 20Km ahead of Car A?
    A. 5 Hours
    B. 6 Hours
    C. 8 Hours
    D. 11 Hours
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – B. 6 Hours
    Explanation :
    20 =40*(t-5) – 20*t
    T = 11
    11-5 = 6
  7. Two places A and B are at a distance of 480Km. Sita started from A towards B at the speed of 40Kmph. After 2 hours Gita started from B towards A at speed of 60 Kmph. They meet at a Place C then what is the difference between the time taken by them to reach their destinations from Place C?
    A. 1 hour
    B. 2 hours
    C. 3 hours
    D. 4 hours
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – B. 2 hours
    Explanation :
    t*40+ (t-2)*60 = 480
    t=6
    From Place C to A = C to B = 240
    Then time taken by Sita = 6hours and GIta = 4 hours
    Difference = 6-4 = 2 hours
  8. Two Cars started at same time, same place and towards same direction. First Car goes at a speed of 5km/hr in first and 7 Km/hr in second hour and repeats the cycle over the entire journey. Similarly second Car goes at 4km/hr in first hour and 9km/hr in second hour and repeats the cycle over the entire journey.Then these two Cars for the first time for after how many hours of journey?
    A. 3 Hours
    B. 6 Hours
    C. 9 Hours
    D. 12 Hours
    E. None
    Answer & Explanation
    Answer – A. 20 kmph
    Explanation :
    First car : 5,12,17
    Second Car: 4,3,17
  9. A police saw a Thief at a distance of 2km. When Police started chasing him Thief also started running. If the ratio of Speeds of Police to Thief is 5:4. Then thief was caught at a certain distance then how many Kms did police run to catch the Thief?
    A. 5 Km
    B. 6 Km
    C. 8 Km
    D. 10 Km
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – D. 10 Km
    Explanation :

    2+x/5 = x/4
    X = 8
    Police = 8+2 = 10
  10. If a Car runs at 45Km/hr it reaches its destination by 10 min late. If it runs at 60Km/hr it is late by 4min. Then what is the correct time for the journey?
    A. 12 min
    B. 14 min
    C. 16 min
    D. 18 min
    E. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – B. 14 min
    Explanation :

    45(t+10) = 60(t+4)
    T = 14
error: Alert: Content is protected !!