Quants Questions : Percentage Set 1

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Percentage with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. What percent of a day in 6 hours?
    1.25%
    2.52%
    3.50%
    4.5%
    Answer & Solution
    Ans: A) 25%
    Solution:(6/24)×100=25%
  2. Two-fifth of one-third of three seventh of a number is 15.What is 40% of that number?
    1.501
    2.105
    3.525
    4.150
    Answer & Solution
    Ans : B) 105
    Solution:(2/5)(1/3)(3/7)×x=15.
    X=(15×(7/3)×(5/2)×3)=525/2.
    40% of x=(40/100)(525/2)=>105.
  3. The population of of a town is 176000.If it increase at the rate of 5% per annum,what will be it’s population 2 years hence?
    1.194000
    2.194040
    3.190440
    4.194104
    Answer & Solution
    Ans: B) 194040
    Solution:176000×(105/100)(105/100)=88×105×21=194040.
  4. The length and breath of a rectangle are increased by 20% and 30%.The area of the resulting rectangle exceeds the area of the original rectangle?
    1.50%
    2.65%
    3.56%
    4.156%
    Answer & Solution
    Ans: C)56%
    Solution:(120/100) ×(130/100) ×100=156.
    156-100=56.
  5. Water tax is is increased by 20% but its consumption is decreased by 20%.Then increase or decrease in the expenditure of the money is
    1.40%
    2.4%
    3.96%
    4.None of the above.
    Answer & Solution
    Ans: B) 4%
    Solution:((20×20)/100)=4.
  6. Sugar contain 5% water .What quantity of pure Sugar should be added to 10 litres of water to reduce this to 2%.
    1.5lit
    2.6lit
    3.10lit
    4.15lit
    Answer & Solution
    Ans: D) 15lit
    Solution:0.5/(x+10)=2/100.
    2x=30
    X=15.
  7. In an election between 2 candidates,Candidate who gets 40% of the total vote defeated by 15000.The no of votes polled by winner
    1.10000
    2.45000
    3.30000
    4.6000
    Answer & Solution
    Ans: B) 45000
    Solution:40%-looser,60%-winner, defeated 15000=20%
    Winner=60%=15000×3=45000.
  8. The price of a fan is decreased by 20%.as a result of wh ich the sale increased by 40%.What will be the effect on the total revenue of the shop?
    1.12%
    2.10%
    3.20%
    4.30%
    Answer & Solution
    Ans: A) 12%
    Solution:Original revenue=100×100=10000.
    After 20% decrease=80×140=11200.
    Hence [(11200-10000)/10000] ×100=[1200/10000] ×100
    =12%.
  9. Raj save 10%,after 2 years when his income is increased by 10%,he could save the same money then how much his expenditure increased?
    1.10%
    2.20%
    3.5%
    4.15%
    Answer & Solution
    Ans: A) 10%
    Solution:Let income=100,saving=10 and expenditure=90.
    New income=110,saving=11 and e=99.
    E increased %=[(99-90)/90] ×100=(9/90)×100=10%.
  10. If x% of y is equal to z then what percentage of z is x?
    1.y/100
    2.x  2/100
    3.1002/y
    4.1002/x
    Answer & Solution
    Ans: C) 1002/y
    Solution:(x/100)y=z;
    (x/z)=(100/y).
    (x/z) ×100=100×(100/y)=>1002/y.
Comments