Quants Questions : Percentage Set 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Percentage with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click here to view: Percentage Set 1

  1. 45% of  ? = 25% of 355
    A)195
    B)176
    C)127
    D)197.22
    Answer
    Answer -D) 197.22
    Explanation :
    (45/100) × X = (25/100) × 355
    X =(100/45) ×(25/100) × 355 = 197.22
  2. Mil contain 10% of  water.What quantity of pure milk is should be added to 15litre of milk to reduce the water percentage is 7%
    A)6 lit
    B)6.4 lit
    C)6.2 lit
    D)6.6 lit
    Answer
    Answer – B) 6.4 lit
    Explanation :
    10% of water in 15 lit of milk =(10/100) × 15 = 1.5
    X lit of pure milk added to reduce water to 7% = (1.5)/(x+15) =7/100 150  =  105+7x
    7x   = 45
    X  = 45/7 = 6.4lit
  3. Out of 500 students of a school 35% students plays football, 25% plays cricket  and 20% neither play football nor cricket.How many students play football and cricket ?
    A)200
    B)100
    C)50
    D)94
    Answer
    Answer -A) 200
    Explanation :
    Football = n(A) = (35/100)×500 = 175
    Cricket = n(B) = (25/100)×500 = 125
    neither play football nor cricket = ( 20/100)× 500 = 100
    both football and cricket = n(A U B) = 175 + 125 -100 = 200
  4. The price of sugar is  reduced by 3%.How many kg of sugar can now be bought for the money which was sufficient to buy 50kg of rice earlier ?
    A)50kg
    B)55kg
    C)51.5kg
    D)56kg
    Answer
    Answer -C) 51.5 kg
    Explanation :
    Let one kg of sugar earlier = Rs. 100
    50 kg of sugar earlier = Rs. 5000
    Now 1 kg of sugar = Rs.97
    Quantity to buy now = 5000/97 = 51.5kg
  5. Fresh fruits contains 70% of water  and dry fruits contain 20% of water.How much dry fruit can be obtained from 100kg of fresh fruits ?
    A)35
    B)37
    C)37.5
    D)40
    Answer
    Answer – C) 37.5
    Explanation :
    Quantity of pulb in 100kg of fresh fruit = (100 – 70) ×100= 30kg
    Quantity of dry fruit be x kg
    (100 – 20 ) % of x = 30
    (80/100) x = 30
    X = (30 × 100)/80 = 37.5
  6. In an examination , full mark is 500, A gets 25% more than B, B gets 40% more than C and C gets 60% more than D.If A got 320 ,what percentage of full marks did D got (approx)?
    A)21
    B)22
    C)23
    D)24
    Answer
    Answer – C) 23
    Explanation :
    A = 125/100 of B => B =4/5 A
    B = 140/100 of C => C = 5/7 B
    C = 160/100 0f D => D = 5/8 C
    B = (4/5) × 320 = 256
    C = (5/7) × 256 = 183
    D = (5/8) × 183 = 114
    D percentage = (114/500) × 100 = 23%
  7. If Harish height  is 30% less than that of Yokesh , How much percentage Yokesh height is more than that of Harish ?
    A)42.58%
    B)42.8%
    C)42.83%
    D)42.85%
    Answer
    Answer -D) 42.85%
    Explanation :
    30/((100-30)\times100) = (3000/70) = 42.85%
  8. Depreciation applicable to an equipment is 25.%. The value of the equipment after 4 years from now will be less by(in percentage)?
    A)68.36%
    B)68.63%
    C)68.33%
    D)68.66%
    Answer
    Answer – A) 68.36%
    Explanation :
    Let present value = 100 lit
    Value after 4 years =[100\times(1- 25/100 )^4 ] = 100 \times3/4 \times3/4 \times3/4 \times3/4
    = 100 × (81/256)= 31.64
    Reduction in value = 100 – 31.64 = 68.36
  9. The population of a city is increased 5% ,7% and 11% in the last three years, What will be the present population if the population of a town is 2,40,000 three years ago ?
    A)2,99,600
    B)2,99,500
    C)2,99,400
    D)2,99,300
    Answer
    Answer -D) 2,99,300
    Explanation :
    2,40,000 × (105 / 100) × (107 / 100) × (111 / 100) = 2,99,300
  10. 500 pencils were distributed equally among children in such a way that the number of pencil received by each child is 20% of the total number of children. How many pencil did each child receive ?
    A)45
    B)50
    C)55
    D)43
    Answer
    Answer -B) 50
    Explanation :
    Total no of children be X
    X × (20X/100) = 500
    X^2 /5 = 500
    X^2 = 500 × 5 = 2500
    X = 50
Comments