Quants Questions : Percentage Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Percentage with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. One type of liquid contains 20% water and the second type of liquid contains 35% water.A glass filled with  8 parts of the first liquid and 5 parts of the second liquid.The water percentage  in the new mixture is
    A)25.75
    B)25.76
    C)25.67
    D)25.56
    E)None of these
    Answer
    Answer -B) 25.76%
    Explanation :
    [(20×8)+(35×5)] / (8+5) = 335/13 = 25.76%
  2. In an examination there are 3 subjects Maths,Science and Social of 100 marks each. Ganesh scores 60%  and 80% in Maths and Science.He scored 70% in aggregate.His Percentage of mark in Social is
    A)50
    B)60
    C)70
    D)80
    E)None of these
    Answer
    Answer -C) 70
    Total percentage of 3 subjects = 3×70 = 210
    % in Social = 210 – (60+80) = 210 – 140 = 70
    Explanation :
  3. If the radius of the circle is increased by 5% then the area is increased by
    A)10.20
    B)10.22
    C)10.24
    D)10.25
    E)None of these
    Answer
    Answer -D) 10.25%
    5 + 5 + ([5×5]/100) = 10 + 0.25 =10.25%
    Explanation :
  4. A number is mistakenly divided by 8 instead of being multiplied by 8.What is the percentage of error in the result  ?
    A)98.43
    B)98.34
    C)95.76
    D)97.76
    E)None of these
    Answer
    Answer -A) 98.43
    Explanation :
    % of error = ([8x – (x/8)] / 8x )×100
    = [64 – 1 / 64] ×100
    = 63×100/64 = 98.43
  5. A book consist of 45 pages, 30 lines on each page and 60 character on each line.If this content is written in another note  book consisting of 40 lines and 32 character oer line then the required no of pages will be how much percentage more than the previous no of pages ?
    A)20%
    B)30%
    C)40%
    D)50%
    E)None of these
    Answer
    Answer -C) 40%
    Explanation :
    45×30×60 = X×40×32
    Page =X = (45×30×60)/(40×32) = 63.28 = 63
    63 – 45 = 18
    (18/45)×100 = 40%
  6. In an election a candidate who got 25% of the total votes polled was defeated by his rival by 270 votes. Assuming that there were only 2 candidates in the election,the total number of votes polled was
    A)400
    B)500
    C)440
    D)540
    E)None of these
    Answer
    Answer -D) 540
    Explanation :
    75%  x –  25% x = 270
    50% of x = 270
    X = (270×100)/50 = 540
  7. The total number of  girls in a class is 45% more than the total number of boys in the class.The total number of students in the class is 294 then what is the difference between the total number of girls and boys ?
    A)54
    B)52
    C)76
    D)78
    E)70
    Answer
    Answer -A) 54
    Explanation :
    No of boys = x
    No of girls =X + x(45/100)
    = 29x/20
    Total = X+(29x/20) = 294
    49x = 294×20 = 5880
    X = 5880/49 = 120(boys)
    Girls = (29×120)/20 = 174
    Difference = 174 – 120 = 54
  8. The population of a town is 16500.During the last 3 years,the population increased at the rate of 20% per year.The population 3 years ago was
    A)9546
    B)9547
    C)9548
    D)9549
    E)9550
    Answer
    Answer -D) 9549
    Explanation :
    = 16500 / {1+(20/100)}3
    = (16500×10×10×10)/(12×12×12)
    = 9548.6 = 9549
  9. The mean annual salary paid to all employees was Rs.5000.The mean annual salary paid to all male and female workers were Rs.5200 and Rs.4200.The percentage of female worker in the company is
    A)80%
    B)20%
    C)60%
    D)40%
    E)None of these
    Answer
    Answer – B) 20%
    Explanation :p
  10. The passing marks in an examination is 40%.If Ashok gets 88 marks and is declared failed by 10 marks, then the maximum mark in the examination is
    A)240
    B)242
    C)245
    D)246
    E)None of these
    Answer
    Answer -C) 245
    Explanation :
    88+10 = 98
    Pass mark = 40%
    Maximum mark = (98×100)/40 =245
    [/su_spoiler
Comments