Quants Questions : Ratio & Proportion Set 1

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Ratio & Proportion , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. The salaries of A,B and C are in the ratio 5:3:2.If the increments of 20% ,10% and 20% are allowed in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries ?
    A)22:11:9
    B)22:10:8
    C)20:11:8
    D)20:10:9
    E)None of these
    Answer
    Answer – C) 20:11:8
    Explanation :
    5:3:2 = 500:300:200
    500×(20/100) = 100 => 500+100 = 600
    300×(10/100) = 30 => 300+33 = 330
    200×(20/100) = 40 => 200+40 = 240
    600:330:240 = 20:11:8
  2. Two numbers are respectively 40% and  60% more than than the third number. The ratio of the two number is
    A)6:7
    B)7:8
    C)8:7
    D)7:5
    E)None of these
    Answer
    Answer – B) 7:8
    Explanation :
    Let third number = x
    (140/100)x = (7/5)x
    (160/100)x = (8/5)x
    (7/5) : (8/5) = 35 : 40 = 7 : 8
  3. A sum of money is to be distributed among P , Q , R and S in the proportion 2:5:6:7, If R get Rs.500 more than S,what is P’s share ?
    A)500
    B)700
    C)1000
    D)1200
    E)None of these
    Answer
    Answer – C) 1000
    Explanation :
    S – R = 7 – 6 = 1 => 500
    2 × 500 = 1000
  4. Ratio of earnings of A and B is  3:5. If the earnings of A increase by 25% and those of B decrease by 30%, the new ratio of their earnings become 6:8.What is A’s earnings ?
    A)16,000
    B)34,000
    C)15,000
    D)32,000
    E)Data inadequate
    Answer
    Answer – E) Data inadequate
    Explanation :We cant derive the earnings from the given details
  5. The sum of the three number is 68.If the ratio of the first to second is 3:2 and that of the second to the third is 5:3 , then the second number is
    A)21
    B)22
    C)23
    D)24
    E)None of these
    Answer
    Answer -B) 22
    Explanation :
    A: B = 3:2
    B:C = 5 : 3
    B:C =(5×[2/5]) : (3×[2/5])= 2: (6/5)
    A:B:C = 3:2:(6/5) = 15:10:6
    Second number = (10/31)×68 = 21.9 = 22
  6. The ratio of prices of 2 dresses is 10:15.If the price of the first dress is increased by 10% and that of the second dress by Rs.400 then the ratio of their prices is 4:7.What are the initial prices of the dresses ?
    A)91
    B)92
    C)93
    D)94
    E)None of these
    Answer
    Answer -D) 94
    Explanation :
    Let the initial price of the dress = 10x and 15x
    Price of the 1st dress after increment = 10x × (110/100) = 11x
    Price of the 2nd dress after increment = 15x+400
    [11x/(15x+400)] = 4/7
    77x = 60x + 1600
    17x = 1600
    X = 1600/17 = 94.11 = 94
  7. A Zoo has 66 fishes , some white and rest orange , Which of the following could be the ratio of white to orange fishes in the zoo ?
    A)1:7
    B)2:9
    C)3:7
    D)2:5
    E)None of these
    Answer
    Answer – B) 2:9
    Explanation :
    2+9 = 11
    66 can divisible by 11.
  8. The ratio of the number of boys to that of girls in a school is 3:2. If 30% of boys and 70% of girls appeared in an examination, the ratio of students appeared in the examinations to that not appeared in the examination is
    A)23:27
    B)22:25
    C)21:17
    D)18:17
    E)None of these
    Answer
    Answer -A) 23: 27
    Explanation :
    3:2 = 30:20
    30% boys = (30/100) × 30= 9
    70% girls = (70/100) × 20 = 14
    (9+14) : (50-23) = 23 : 27
  9. If 20% of x = 30% of y then x:y is
    A)2:3
    B)3:2
    C)1:2
    D)1:3
    E)None of these
    Answer
    Answer – B) 3:2
    Explanation :
    (20/100)x = (30/100)y
    x/y = (30×100)/(100×20) = 3/2 = 3:2
  10. In a bag there are coins of 25p, 10p and 5p in the ratio 1:2:3.If there are Rs.45 in all then find how many 25p coins are there ?
    A)60
    B)65
    C)70
    D)75
    E)None of these
    Answer
    Answer – D) 75
    Explanation :
    [(25x) + (10x × 2) + (5x × 3)] / 100 = 45
    [25x + 20x + 15x] / 100 = 45
    60 x = 4500
    X = 4500/60 = 75
Comments