Reasoning Questions : Analogy Set – 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Analogy set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams.

  1. Horse : Neigh :: Jackal : ?
    1)Squeak
    2)Chatter
    3)Howl
    4)Bray
    Answer
    Answer – 2)  Chatter
    Explanation :Second is the sound produced by the First.
  2. Sikkim : Gangtok :: Manipur : ?
    1)Shillong
    2)Imphal
    3)Dispur
    4)Mumbai
    Answer
    Answer -2) Imphal
    Explanation :Second is the capital of first.
  3. Annihilation : Fire :: Cataclysm ?
    1)Flood
    2)Earthquake
    3)Steam
    4)Emergency
    Answer
    Answer – 1) Flood
    Explanation :First is the result of second.
  4. Carbon : Diamond :: Corundum : ?
    1)Garnet
    2)Pearl
    3)Pukhraj
    4)Ruby
    Answer
    Answer -4) Ruby
    Explanation :Second is the form of first
  5. Wheel : Hub :: Earth : ?
    1)Centre
    2)Rotation
    3)Axis
    4)Elliptical
    Answer
    Answer -3) Axis
    Explanation :First rotate about the second
  6. Bibliophile : Books :: Patriot: ?
    1)Soceity
    2)Defence
    3)Country
    4)Mankind
    Answer
    Answer  : 3) Country
    Explanation :First related to second interms of attraction or interest
  7. Delicious : Taste :: Melody : ?
    1)Tongue
    2)Voice
    3)Tone
    4)Speak
    Answer
    Answer -2) Voice
    Explanation :1st  describe the best of second.
  8. Paddy : Field :: Steel : ?
    1)Factory
    2)Mine
    3)Iron
    4)Ore
    Answer
    Answer -1) Factory
    Explanation :1st is produced in the second place.
  9. Vehicle : Caravan :: Player : ?
    1)Captain
    2)Coach
    3)Field
    4)Team
    Answer
    Answer – 4) Team
    Explanation :Second is the group name of first
  10. Win : Competition :: Invention : ?
    1)Product
    2)Trial
    3)Discovery
    4)Laboratory
    Answer
    Answer -2) Trial
    Explanation :First is the ending action of second