Reasoning Questions : Blood Relation Set 2

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Blood Relation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Introducing Veena , Kowri said “She is the only daughter of my father’s only daughter”.How is Kowri related to Veena?
    1)Niece
    2)Sister
    3)Aunt
    4)Mother
    5)None of these
    Answer
    Answer – 4) Mother
    Explanation :Kowri is Veena’s mother.
  2. Pointing toward a boy ,Arjun said , “He is the son of only son of my grandfather”.How is the boy related to to Arjun?
    1)Brother
    2)Uncle
    3)Cousin
    4)Father
    5)None of these
    Answer
    Answer -1) Brother
    Explanation :Grandfather son – father  son : brother.
  3. A man is said to lady , “Your mother’s husband’s sister is my aunt”. How is the lady related to to the man?
    1)Mother
    2)Sister
    3)Daughter
    4)Aunt
    5)Grand daughter
    Answer
    Answer – 2) Sister
    Explanation :
    Lady’s mother,s huband : Father
    Lady’s father’s sister : Aunt.Hence lady is man’s sister.
  4. Pointing to Kamal,Sheeba said , “ His mother’s brother is the father of  my son Akilesh”. How is Kamal related to Sheeba?
    1)Niece
    2)Nephew
    3)Aunt
    4)Sister-in-law
    5)None of these
    Answer
    Answer -2) Nephew
    Explanation :
    Father of Sheeba’s son : Sheeba’s husband
    Kamal: Sister son of Sheeba’s husband. Hence Kamal is Sheeba’s Nephew.
  5. Pointing to a photograph ,Nithish said, “She is the mother of my sons’s wife’s daughter”. How is Nithish related to lady?
    1)Son
    2)Uncle
    3)Father
    4)Father – in – law
    5)None of these
    Answer
    Answer -4) Father – in – law
    Explanation :
    Nithish’s son’s wife’s daughter –  Nithish’s son’s daughter
    Mother of daughter of Nithish’s son – Wife of Nithish’s son
    Hence Arun is the father-in-law of the lady.
  6. If Kiran says, “Rocky’s mother is the only daughter of my mother”, How is Kiran related to Rocky?
    1)Brother
    2)Father
    3)Uncle
    4)Grand father
    5)None of these
    Answer
    Answer -3) Uncle
    Explanation :
    Daughter of Kiran’s mother – Kiran’s Sister.
    So Kiran is an Uncle of Rocky.
  7. Pointing to a man, Dinesh said, “ His only brother is the father of my daughter’s father”. How is the man related to Dinesh?
    1)Father
    2)Grand father
    3)Uncle
    4)Brother
    5)None of these
    Answer
    Answer – 3) Uncle
    Explanation :
    Father of Dinesh daughter’s father :  Dinesh’s father
    So man is the brother of Dinesh’s father.
  8. Aswin said , “ This girl is the wife of the grandson of my mother”. Who is Aswin to that girl?
    1)Husband
    2)Father
    3)Brother
    4)Uncle
    5)Father-in-law
    Answer
    Answer -5) Father-in-law
    Explanation :
    Grandson of my mother : son
    Wife of Aswin’s son : Aswin’s Daughter-in-law.
  9. Pointing to an old man,Jeeva said, “ His son is my Son’s uncle”. How is the old man related to Jeeva ?
    1)Father
    2)Uncle
    3)Brother
    4)Grandfather
    5)None of these
    Answer
    Answer – 1) Father
    Explanation :
    Jeeva’s son’s uncle : Jeeva’s Brother.
    Hence old man is the Father of Jeeva.
  10. A woman introduce a man as the son of the brother of her mother.How is the man related to the woman?
    1)Son
    2)Nephew
    3)Uncle
    4)Cousin
    5)None of these
    Answer
    Answer -4) Cousin
    Explanation :
    Brother of mother : Uncle
    Uncle’s son: Cousin.