Reasoning Question: Seating Arrangement(Based on IBPS Clerk Mains 2018) Set 66

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Direction 1 – 5): Study the following information carefully to answer the given questions:

Thirteen friends I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T and U are going for a trip. They are sitting in such a way that some are sitting around a square and some are sitting around a circle and circle is inscribed in a square. Some of them are seated at the corner of the table while some of them have seated at the centre of the table. The friends who are sitting at the corner of the table facing outside the centre and those who are sitting at the middle facing the centre. Those who are sitting around the circle face inside the centre. They like different mobile company viz. Micromax, Reliance, Oppo, Nokia, Airtel, LG, Samsung, Sony and Xiaomi but not necessarily in the same order. Only two persons like the same mobile who are sitting around the square.
N is third to the right of the one who likes Micromax. Q sits two seats to the left of S. The person who likes Micromax is sitting immediate neighbour of the person sits in the front of the one who likes Micromax, same for Nokia, Oppo and Reliance. R who likes LG sits second to the right of S. Q is sitting around the circle. Only two persons sit between the one who likes Micromax and O. O does not like Micromax. M likes Oppo is sitting third to the right of P who is an immediate neighbour of the person who likes Micromax. P does not sit at any of the corners and does not like Reliance. U is not an immediate neighbour of Q. The one who likes Reliance sits immediate left of I, who does not sits any of the corners. The one who likes Airtel and Samsung are sitting next to each other. J likes Oppo and immediate left of N. K does not like Reliance. T neither likes Samsung nor Airtel. The one who likes Xiaomi sits second to the right of the one who likes Airtel.

  1. P likes which of the following phone?
    1) Micromax
    2) Reliance
    3) Oppo
    4) Sony
    5) Nokia
    Answer & Explanation
    Answer : 5) Nokia
    Seating arrangement Q1(1-5)Seating arrangement Q2(1-5)Seating arrangement Q3(1-5)Seating arrangement Q4(1-5)Seating arrangement Q5(1-5)Seating arrangement Q6(1-5)
  2. Four of the following are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1) O
    2) N
    3) M
    4) K
    5) L
    Answer & Explanation
    Answer : 1) O
  3. Who among the following likes Sony?
    1) S
    2) U
    3) T
    4) O
    5) Q
    Answer & Explanation
    Answer : 3) T
  4. How many persons are sitting between N and L?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer & Explanation
    Answer : 4) Three
  5. Who among the following likes the same phone?
    1) K – P
    2) L – M
    3) K – M
    4) P – N
    5) J – I
    Answer & Explanation
    Answer : 4) P – N

(Direction 6 – 10): Study the following information carefully to answer the given questions:

In circular ring, five people M, N, O, P and Q are sitting and facing the centre. The distance between them do not exceed 17m. The distance is increasing in consecutive multiples of 3 but in anti – clockwise direction. N sits second to the right of M and distance between them do not exceed 9m. Q sits to the immediate left of P.

  1. What is the total distance between M and Q?
    1) 9m
    2) 3m
    3) 6m
    4) 12m
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 5) Cannot be determined
    Solution:
    Seating arrangement Q1(6-10)
  2. How many persons sit between M and Q in anti – clockwise direction?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 3) Two
  3. Who among the following are immediate neighbors?
    1) M and O
    2) M and Q
    3) N and P
    4) P and O
    5) Q and O
    Answer & Explanation
    Answer : 1) M and O
  4. What is the total distance between M and P in clockwise direction?
    1) 9m
    2) 3m
    3) 6m
    4) 12m
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 3m
  5. Who among the following sits to the immediate right of P?
    1) M
    2) O
    3) N
    4) Q
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 1) M
error: Alert: Content is protected !!