Reasoning Question: Seating Arrangement Set 70

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Directions 1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
Some persons are sitting around a circular table facing towards the centre of the table. The distance is equal among all the persons and number of persons was not more than 18 persons.
Number of persons between Z and N when counted from left of Z was thrice as that of the number of persons seated between Z and L when counted from right of Z. L and N are neighbours of each other. I was seated to the immediate left of J and three persons are sitting between J and K. L was third to the right of K. M was second to the right of O and second to the left of I. L is to the immediate left of N.

  1. How many persons are present in the above arrangement?
    1) Eleven
    2) Fifteen
    3) Seventeen
    4) Thirteen
    5) Fourteen
    Answer & Explanation
    Answer : 2) Fifteen
    Solution:
    Seating arrangement Q(1-5)Seating arrangement Q1(1-5)
    Hence, 15 persons are present in the above arrangement.
  2. How many persons sit between L and J when counted in anti – clockwise direction from L?
    1) Five
    2) Seven
    3) Six
    4) Nine
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 2) Seven
    Hence, seven persons sit between L and J when counted in anti – clockwise direction from L.
  3. Who among the following pairs are immediate neighbours of each other?
    1) LO
    2) ZK
    3) JM
    4) JO
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2) ZK
    Hence, ZK are immediate neighbours of each other.
  4. What is the position of L with respect to O?
    1) Second to the right
    2) Third to the Right
    3) Second to the left
    4) Third to the left
    5) Immediate right
    Answer & Explanation
    Answer : 4) Third to the left
    Hence, L is sitting third to the left of O.
  5. How many persons sit between Z and O when counted in clockwise direction from Z?
    1) Seven
    2) Five
    3) Six
    4) Four
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer : 1) Seven
    Hence, seven persons sit between Z and O when counted in clockwise direction from Z.

(Directions 6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Fourteen people are sitting in two parallel rows of sixteen seats each and one seat is vacant in each row. A, B, C, D, E, F and G are sitting in row 1 facing South. P, Q, R, S, T, U and V are sitting in row 2 facing north. Each likes different cars i.e. Indica, Maruti, Toyota, Mercedes, Hyundai, Tata, Fiat, Bajaj, Force One, Honda, Creta, Nissan, Mahindra and Ford but not necessarily in the same order. Each person has different age – 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 and 16 but not necessarily in the same order. The difference between the age of B and C is 3. S sits fourth to the right of R and likes Mercedes. Only three people sit between Q and the vacant seat. F is 10 years old and is an immediate neighbour of D and B. Q does not like Hyundai or Creta. E is not an immediate neighbour of C. B likes Ford. The persons who sit at the extreme end of the line have ages in consecutive order. Neither Q nor T is 8 years old. One of the neighbours of vacant seat in both rows has age in odd number. The one who likes Toyota faces the one who likes Bajaj. G likes Force one and sits third from the left end. The one who likes Toyota sits opposite to the one who sits fourth right of the person who sits opposite to S. C is not an immediate neighbour of D. T, who likes neither Hyundai nor Creta nor Tata does not face G. Neither S nor R sits at the extreme ends of the row. D faces U. U sits third to the left of P and is 14 years old. Vacant seats are not opposite to each other. Three seats are there between C and B who sits fourth right of the one who likes Fiat. U likes Honda. V is older than B but younger than G and is an immediate neighbour of S but not of Q. The one who likes Mahindra faces the one who likes Mercedes. The person who likes the Indica and Nissan are adjacent to each other. Vacant seat present in row 1 is not an immediate neighbour of person D. F neither likes Creta nor Mercedes. Q sits at one of the extreme ends of the row 2. R does not like Indica and Nissan. Q is not an immediate neighbour of U. Vacant seat of row 1 does not face S who does not sit at any of the extreme ends of the row. The person who likes Indica is 3 years old. The age of E is the half the age of T. The age of A, R and S is the square of the age of D, E and A respectively. Neither D nor S is 4 years old.

  1. Who among the following is 2 years old?
    1) A
    2) R
    3) C
    4) D
    5) F
    Answer & Explanation
    Answer : 4) D
    Solution:
    Seating arrangement Q(6-100
    Seating arrangement Q1(6-10)
    Seating arrangement Q2(6-10)Seating arrangement Q3(6-10)Seating arrangement Q4(6-10)Seating arrangement Q5(6-10)Seating arrangement Q6(6-10)Seating arrangement Q7(6-10)
    Hence, D is 2 years old.
  2. Which of the following combination is correct?
    1) Nissan – 3
    2) Ford – 16
    3) Tata – 7
    4) Toyota – 6
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 3) Tata – 7
    Hence, Tata – 7 is the correct combination.
  3. How many persons sit between D and C?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer & Explanation
    Answer : 5) Four
    Hence, four persons sit between D and C.
  4. Who among the following is 15 years old?
    1) F
    2) R
    3) P
    4) S
    5) V
    Answer & Explanation
    Answer : 3) P
    Hence, P is 15 years old.
  5. Four of the following are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1) R
    2) P
    3) B
    4) G
    5) D
    Answer & Explanation
    Answer : 5) D
    Hence, except D all other are immediate neighbours of Vacant seat.