Reasoning Question: Seating Arrangement(Based on IBPS Clerk Mains 2018) Set 67

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Direction 1 – 5): Study the following information carefully to answer the given questions:

Ten persons A, B, C, D, E F, G, H, I and J are standing in a queue facing north. Their daily income is of 2000, 3000, 5000, 7000 and 10000. Three persons stand between G and B. G stands behind B. B stands either at the beginning or at the end. E stands adjacent to G. Three persons stand between E and I. As many persons stand before E as stand after J. Five persons stand between D and H. H stand behind D. F stand behind A. F does not stand at extreme end.
M * N means M receive more income than N.
M & N means M receive less income than N.
M % N means M receives same cash as N.
D%H, H*C, C*B, B%E%G, G&C%I, I*A*J%F.
Note: Not more than 3 persons receives same amount of income.

  1. What is the total income received by E, A and F?
    1) 20000
    2) 10000
    3) 12000
    4) 14000
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 10000
    Solution:
    Persons – A, B, C, D, E F, G, H, I and J
    Income – 2000, 3000, 5000, 7000 and 10000
    Seating arrangement set 67 Q(1-5)
    Seating arrangement set 67 Q1(1-5)
    Seating arrangement set 67 Q2(1-5)
  2. What is the difference between the income of C and J?
    1) 4000
    2) 5000
    3) 3000
    4) 8000
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 2) 5000
  3. Who among the following sits at the extreme end?
    1) C
    2) H
    3) G
    4) E
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 1) C
  4. Who among the following receives the highest income?
    1) F
    2) H
    3) I
    3) G
    5) A
    Answer & Explanation
    Answer : 2) H
  5. Who among the following receives the amount of income alone?
    1) H
    2) D
    3) A
    4) F
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer : 3) A

(Directions 6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Sixteen persons A, B, C, D, E, F, G, H, M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around two circular tables. There is small circular table inside the bigger circular table. The persons sitting around the inner circular table faces outside and the persons sitting around the outer circular table faces inside in such a way persons sitting on both tables facing each other.

C sits to the immediate right of F. Only two persons are sitting between C and G who faces O. G and O sit on different tables. Two persons sit between B and M. Four persons are sitting between D and F. H sits to the immediate left of G and faces Q. F who faces P faces outside. A faces C. The one who faces E sits exactly between N and T who faces M. Three persons are sitting between O and R who sits exactly between A and E.

  1. Four of the following are alike in a certain way and form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1) S
    2) H
    3) A
    4) T
    5) N
    Answer & Explanation
    Answer : 3) A
    Solution:
    Persons – A, B, C, D, E, F, G, H, M, N, O, P, Q, R, S and T
    seating arrangement Q(6-10)seating arrangement Q1(6-10)seating arrangement Q2(6-10)seating arrangement Q3(6-10)
  2. Who among the following faces S?
    1) Q
    2) O
    3) A
    4) G
    5) B
    Answer & Explanation
    Answer : 5) B
  3. Who among the following sits third to the right of N?
    1) H
    2) Q
    3) S
    4) T
    5) F
    Answer & Explanation
    Answer : 1) H
  4. Who among the following is the immediate neighbor of Q?
    1) H
    2) M
    3) E
    4) B
    5) R
    Answer & Explanation
    Answer : 2) M
  5. Who among the following sits exactly between P and M?
    1) O
    2) R
    3) B
    4) Both (1) and (2)
    5) Both (2) and (3)
    Answer & Explanation
    Answer : 4) Both (1) and (2)
Comments