Reasoning Questions: Alphabet Coding Set 13

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding and alphabet related problem, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. HOUSES is written as VPITFT, How FINGER is written in that code?
    A.IPVTFT
    B.OJGSFH
    C.OGJHFS
    D.QUIHUT
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B)OJGSFH
    Explanation :Code
  2. LONDON is written as MNPBRK, How MOSCOW is written in that code?
    A.MMBVTR
    B.NNAUTY
    C.NMUBTR
    D.NNUART
    E)None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D) NNUART
    Explanation :
    L(+1)O(-1)   N(+2)D(-2)  O(+3)N(-3)
    MN  PB   RK
    ………………………..
    M(+1)O(-1)  S(+2)C(-2)  O(+3)W(-3)
    NN   UA  RT
  3. FLOOD is written as 63664 , How WATER is written in that code?
    A.23456
    B,15678
    C.51259
    D.23456
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C) 51259
    Explanation :
    FLOOD => 6 3(1+2) 6(1+5) 6 4
    WATER => 5(2+3) 1 2(2+0) 5 9(1+8)
  4. TRAVEL is written as TVXCNG, How JOURNEY is written in that code?
    A.QLTWGPA
    B.LQWTPGA
    C.QTLEHGB
    D.PUMFIGA
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A)QLTWGPA
    Explanation :code
  5. REPLACE is written as JJFXBFJ, How RESCUSE is written in that code?
    A.JJLPELI
    B.JJLFPLJ
    C.KKLPLI
    D.JKMQMJ
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B)JJLFPLJ
    Explanation :code
  6. FELLOW is written as YMNJGD, How SIGNAL is written in that code?
    A.ESDCHB
    B.HGRDTS
    C.NYPEKQ
    D.MZQFKP
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C) NYPEKQ
    Explanation :code
  7. How many such pairs of letter in the word ORGANIZATION each of which has as many letters between them in the word(backward direction) as in the English alphabet?
    A.One
    B.Two
    C.Three
    D.Four
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B) Two
    Explanation :code
  8. How many such pairs of letter in the word TRAVELLING each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
    A.One
    B.Two
    C.Three
    D.More than three
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B)Two
    Explanation :code
  9. KOS:CGK:WAE: ?
    A.PTX
    B.RTD
    C.GLO
    D.WVG
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A) PTX
    Explanation :
  10. AC, EG, IK, MO, ?
    A.SU
    B.QR
    C.QS
    D.ST
    E,None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C)QS
    Explanation :
    A-C –E-G-I-K-M-O-Q-S

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.

error: Alert: Content is protected !!