Reasoning Questions: Alphabet Coding Set 18

Hello Aspirants. Welcome to Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding, which are common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. If in a certain code MANAGEMENT is written as NTNAGEMAME. How DISTRIBUTE is written in that code.
    a) RIBUDITEST
    b) TESTRIBUDI
    c) TESTRIDIBU
    d) TESTDIRIBU
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) TESTRIDIBU
    Explanation :
    MANAGEMENT => MA – 1, NA- 2, GE- 3, ME – 4, NT – 5.
    Now the code follow – 52314
    So for DISTRIBUTE=> DI-1, ST-2, RI -3, BU -4, TE- 5
    So code will be – TESTRIDIBU
  2. In a certain code SCHOOL is written as RMGPNM. How TEACHER is written in that code.
    a) SFZDGFQ
    b) SFZFQDG
    c) SFZQDGF
    d) DQGFSFZ
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) SFZDGFQ
    Explanation :
    +1, – 1, +1, -1 ……..
  3. In a certain code PRINCIPAL is written as MBQJMOJSQ. How will SOCIETY will be written in that code.
    a) ZUJDPTF
    b) ZUFJDPT
    c) ZUFDJPT
    d) ZUJFDTP
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) ZUFJDPT
    Explanation :
    Write the word in reverse order and then increase by one
  4. In certain code RAILWAY is written as SBJLUZX. How SPARROW is written in that code.
    a) TQBRQNV
    b) TQRBQNB
    c) TQNVRQB
    d) TQNVBRQ
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) TQBRQNV
    Explanation :
    First three letter are increased by one, then fourth one is as it is and then last three are decreased by one.
  5. In a certain code METRO is written as NVGIL. How will COUNTRY will be written in that code.
    a) XLFMGIB
    b) XLFMIGB
    c) XMLFGIB
    d) XMLFBIG
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) XLFMGIB
    Explanation :
    Corresponding letter sum = 27 (M + N = 27, E+V = 27 …..)
  6. In a certain code LEAF is written as 12516 then in the same code how ROSE will be written.
    a) 1815195
    b) 1915195
    c) 1716195
    d) 2019195
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) 1815195
    Explanation :
    Corresponding numbers are written for each character.
    R = 18, O = 15, S= 19, E = 5
  7. If in a certain code NAGPUR is written as NGUNGU. How will PATNA will be written in the same code.
    a) PTAAN
    b) PAATN
    c) PNTAA
    d) TAAPN
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) PTAAN
    Explanation :
    NAGPUR is written as NAGPURNAGPUR and then the letter at odd places are taken for coding. Similarly for PATNA
  8. In a certain code OFFICE is written as 4GG3D2. How will MILTON will be written in that code.
    a) M3KS4N
    b) N3MU4O
    c) N3MU1O
    d) N3MU5O
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) N3MU4O
    Explanation :
    A,E,I,O,U – 1,2,3,4,5 and consonants are increased by one
  9. In a certain code BOMBAY is written as 264217 than in the same code, how JAMMU will be written.
    a) 11223
    b) 11443
    c) 11553
    d) 11234
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) 11443
    Explanation :
    B = 2, O = 1+5 = 6, M = 1+3 =4, B =2, A= 1, Y = 2+5 =7
  10. In a certain code SYSTEM is written as NVGHBS. How will FRACTION will be written in same code.
    a) MRGLXZUI
    b) MGRLXZUI
    c) MLRGZXUI
    d) MLRGXZIU
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) MLRGXZIU
    Explanation :
    First reverse the word and then write complement of each letter, like M+N = 27, A +Z =27 and so on.
error: Alert: Content is protected !!