Reasoning Questions: Alphabet Coding Set 20

Hello Aspirants. Welcome to Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding, which are common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

  1. If in certain code MONKEY is written as ZFLOPN then in the same code how CHARACTER is written?
    a) SFUDBSCID
    b) SFUDBEBID
    c) SFUBIDDBS
    d) SFUDBSBID
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) SFUDBSBID
    Explanation :
    Write the word in reverse order and then shift one place forward
    CHARACTER = RETCARAHC (in reverse order) = SFUDBSBID (+1 forward)
  2. If in certain code CERTAIN is written as DGUTXGM then in the same code how REVERSE is written?
    a) SGYEOQS
    b) SGXEQOD
    c) SGYEOQD
    d) SGYEQOD
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) SGYEOQD
    Explanation :
    +1, +2, +3, same, -3, -2, -1
  3. If in certain code COMPUTER is written as RCOW then in the same code how DOCUMENT is written?
    a) SXRH
    b) SXHR
    c) XSRH
    d) SXGR
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) SXRH
    Explanation :
    Divide the word in equal groups of two like in DOCUMENT
    DO, CU, ME and NT and now add their respective positions in English alphabet like DO = 4 + 15 = 19
    CU = 3 + 21 = 24, ME = 13 + 5 = 18 and NT = 14 + 20 = 34.
    Now, 19 is equivalent to S, 24 is equivalent to X, 18 is equivalent to R and 34 is equivalent to 26 + 8 = H
  4. If in certain code SOFTWARE is written as TOGUXASE then in the same code how WEDNESDAY is written?
    a) XEEMETEAZ
    b) XEEOETEAZ
    c) XEFOETEAZ
    d) XEEOETEAY
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) XEEOETEAZ
    Explanation :
    All vowels are kept same and consonants are increased one step forward
  5. If in certain code TRANSLATE is written as SQBMRKBSF then in the same code how VERIZON is written?
    a) UFQJYUM
    b) UFQJXPM
    c) FUQJYPM
    d) UEQJYEM
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – e) None of these
    Explanation :
    UFQJYPM ( vowels are increased one step forward and consonants are moved one step backward)
  6. If in certain code CERTAIN is written as MRZGIVX then in the same code how ACTIVATE is written?
    a) VGZERGXZ
    b) VGZERGXY
    c) VGZERGCX
    d) VGZERGZX
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) VGZERGXZ
    Explanation :
    write the word in reverse order like ETAVITCA and now write their opposites (AZ, BY, CX, DW and so on)
  7. If in certain code SHOP is written as RTGINPOQ then in the same code how CODE is written?
    a) BDPNCEFD
    b) BDMPCEDF
    c) BDNPCEDF
    d) BDNPCFDF
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) BDNPCEDF
    Explanation :
    Each letter is coded as two letter – one following it and other preceding it
  8. In a certain code NATIONAL is written ALTINAON then in than in the same code how DAUGHTER is written.
    a) AUTHDGER
    b) ERDAUGHT
    c) ERUGDAHT
    d) HTERUGDA
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) ERUGDAHT
    Explanation :
    NATIONAL (NA = 1, TI = 2, ON = 3 and AL = 4) similarly for DAUGHTER (DA = 1, UG =2, HT =3 and ER = 4) and then arrange them in 4213 order
  9. If in certain code MARINE is written as AMIREN then in the same code how INSIDE is written?
    a) NIISDE
    b) NIISED
    c) NISIED
    d) NISEID
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) NIISED
    Explanation :
    INSIDE = IN, SI, DE = write them in reverse order = NI, IS, ED
  10. In certain code RAILWAY is written as SBJLVZX. How SPARROW is written in that code.
    a) TQBRQNV
    b) TQRBQNB
    c) TQNVRQB
    d) TQNVBRQ
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) TQBRQNV
    Explanation :
    First three letter are increased by one, then fourth one is as it is and then last three are decreased by one.
error: Alert: Content is protected !!