Reasoning Questions: Alphabet Coding Set 21

Hello Aspirants. Welcome to Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding, which are common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

  1. If in a certain code CLEAR is written as WNUYH then in the same code how PEARL is written?
    a) JUXHN
    b) JUYHN
    c) JUYHM
    d) JUYEM
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) JUYHN
    Explanation :
    First writes the opposites like A = Z, B = Y, C= X and so on then shift the code by -1
    PEARL = KVZIO
    Now, (- 1) in KVZIO = JUYHN
  2. If in a certain code MENTAL is written as FNUOMB then in the same code how CODING is written?
    a) PDJEHO
    b) PDEJHO
    c) PDFEHO
    d) PDFDHO
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) PDJEHO
    Explanation :
    CODING = CO DI NG
    now C is coded as O +1 = P and O is coded as C  +1 = D
    similarly, for DI and NG
  3. If in a certain code CRYSTAL is written as DTJSXFR then in the same code how QUANTUM is written?
    a) WRDNXZS
    b) RWDNYZS
    c) RWDNXZS
    d) RWNDXZS
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) RWDNXZS
    Explanation :
    pattern follow +1, +2, +3, +4, +5, +6 keeping the fourth letter constant
  4. If in a certain code CLEVER is written as SDWDMB then in the same code how DECODE is written?
    a) FCCFPB
    b) FCPBFC
    c) FCBPCF
    d) FCCBPF
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) FCPBFC
    Explanation :
    Write the word in reverse order and then follow +1, -1, +1, -1 and so on
  5. If in a certain code QUICK is written as HCICB then in the same code how PLASTIC is written?
    a) GCAJBIC
    b) CAAGBIC
    c) GCBBAIC
    d) GCABAIC
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) GCAJBIC
    Explanation :
    write respective number of the English alphabets
    P (16) L(12) A(1) S(19) T(20) I(9) C(3)
    Now add these numbers, P = 7, L = 3, A = 1, S = 1 +9 = 10, T = 2, I = 9 and C = 3
    Now write the respective letter
  6. If in a certain code MANGO is written as LBLIL then in the same code how MONKS is written?
    a) LPLMP
    b) PLLMP
    c) LPMPL
    d) MLPAL
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – a) LPLMP
    Explanation :
    -1, +1, -2, +2, -3 pattern follows
  7. If in a certain code REGISTER is written as ERIGTSRE then in the same code how PRACTICE is written?
    a) RPACITEC
    b) RPICAETC
    c) RPCIATEC
    d) RPCAITEC
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) RPCAITEC
    Explanation :
    PRACTICE = PR AC TI CE now reverse the pairs like RPCAITEC
  8. In a certain code SYSTEM is written as NVGHBS then in the same code how FRACTION is written?
    a) MRGLXZUI
    b) MGRLXZUI
    c) MLRGZXUI
    d) MLRGXZIU
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – d) MLRGXZIU
    Explanation :
    First reverse the word and then write complement of each letter, like M+N = 27, A +Z =27 and so on.
  9. If in a certain code RIGHT is written as QGDDO then in the same code how WRONG is written?
    a) VQJLB
    b) VBPLJ
    c) VPLJB
    d) VLPJB
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – c) VPLJB
    Explanation :
    -1, -2, -3, -4 and -5 pattern follows
  10. If in a certain code LENGTH is written as ISHMFK then in the same code how BRIGHT is written?
    a) UGASHH
    b) UGHHSA
    c) UGSSHA
    d) UGSHAS
    e) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – b) UGHHSAExplanation :
    BRIGHT is written as THGIRB and now follow the pattern +1, -1, +1, -1…

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts

error: Alert: Content is protected !!