Reasoning Questions: Alphabet Coding Set 22

Hello Aspirants. Welcome to Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding, which are common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Directions(Q.1-10): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (A), (B), (C) and (D). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the coding system and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (E), i.e ”None of these” as your answer.

Letter                     : W R A P G B M U S E F T N D

Digit/Symbol Code:  $ 8  ! 2 7 # 9 @ ? 5 β 4 * 6

Conditions:

(i)If the middle letter is a vowel, the codes for the first and fourth letters are to be interchanged.
(ii) If the first two letters are consonants, the first letter is to be coded, no code may be given to the second letter and the remaining three letters are to be coded.
(iii) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant both are to be coded as the code for the Consonant.

  1. NEAST
    A. ?51*4
    B. ?514*
    C. 4*!5?
    D. 45!?
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. ?5!*4
    Explanation :
    Condition (i)
  2. DAEWP
    A. 6!5$2
    B. $!562
    C. 6!52$
    D. $265!
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. $!562
    Explanation :
    Condition (i)
  3. PEFTG
    A. 25β42
    B. 2β4G
    C. 25β47
    D. 47β25
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 25β47
    Explanation :
    No Condition
  4. SMGBE
    A. ?975#
    B. 97#5?
    C. ?97#5
    D. ?#79?
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these
    Explanation :
    Condition (ii)?7#5
  5. UGREN
    A. *785@
    B. *785*
    C. @785@
    D. @85*
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. *785*
    Explanation :
    Condition (iii)
  6. RBMFN
    A. 8#9β4
    B. β*98#
    C. 89β*
    D. 8#9β*
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 89β*
    Explanation :
    Condition (ii)
  7. MUTWA
    A. 9@$4!
    B. 94$1
    C. 94@!$
    D. 9@4$!
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. 9@4$!
    Explanation :
    No Condition
  8. ABMUD
    A. 6!#*6
    B. 65146
    C. 6#9@6
    D. 65!?
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. 6#9@6
    Explanation :
    Condition (iii)
  9. GEUST
    A. ?5@7
    B. ?514*
    C. 4*!5?
    D. ?5@74
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D. ?5@74
    Explanation :
    Condition (i)
  10. WPSEN
    A. $?5*
    B. $?9*#
    C. $?6*#
    D. #?5!
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A. $?5*
    Explanation :
    Condition (ii)
error: Alert: Content is protected !!