Reasoning Questions – Alphabet Coding Set 23

Hello Aspirants.

Welcome to Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Alphabet Coding, which are common for SBI, IBPS, RBI, SSC, NIACL, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. If in a certain Code BOOKLET is written as DSUSVQH , then how ANSWER written in that code ?
    1.AQYFBP
    2.CRYEOD
    3.DERSDY
    4.BPZFPC
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.CRYEOB
    Explanation :
    BOOKLET =>D(+2) S(+4)   U(+6)  S(+8) V(+10)    Q(+12)  H(+14)
    ANSWER=> CRYEOD
  2. AEC  BFD GKI  ?
    1.MJN
    2.HJM
    3.MNJ
    4.HMJ
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5.None of these
    Explanation :
    AEC  => Position 153
    BFD => 264 so on
    So next will be HLZ
  3. DIFFICULT is coded as WRUURXFOG, then what will be the code for EXTREME ?
    1.VEJHFDV
    2.WFGINVF
    3.VFCIUNG
    4.VCGIVNV
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.VCGIVNV
    Explanation :
    DIFFICULT =>WRUURFOG
    Based on position from last D(4) in alphabetical order, W(4) from Z
    EXTREME =>VCGIVNV
  4. If in a certain Code HEADER is written as IDBCFQ , then how FOOTER written in that code ?
    1.GNPSFQ
    2.GNORFR
    3.EGOPRF
    4.FMORFP
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.GNPSFQ
    Explanation :
    HEA DER => IDB  CFQ
    FOO TER => GNP SFQ
  5. LIVE: ? :: CARE: WGLK
    1.FOPK
    2.GPOL
    3.FPOK
    4.EOPK
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.FOPK
    Explanation :
    LIVE: F(-6) O(+6) P(-6) K(+6)
    CARE: W(-6) G(+6)  L(-6) K(+6)
  6. If in a certain Code SPEAKER is written as RQDBJFS , then how LISTENER written in that code ?
    1.RJRUDODL
    2.SJRUOFDFM
    3.LRDSGDDS
    4.RKSTEOEL
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.RJRUDODL
    Explanation :
    SPEAKER =>R Q D B JF S
    First and last letter interchanged then +1, -1, +1, -1…………….
    LISTENER=> RJRUDODL
  7. MKP  QOT   USX     ?
    1.YXG
    2.ZWB
    3.YWB
    4.UZC
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.YWB
    Explanation :
    MKP   QOT  USX  YWB
    MKP => M(13)  K(13-2=11)    P(13+3=16)
    YWB => Y(25)  W(25-2=23)  B(25+3)
  8. SIGNAL is coded as TKJOCO, then what will be the code for CALENDER ?
    1.DCOEQFHF
    2.EDOFPEHU
    3.ECOEQFGT
    4.DCOFPGFT
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.DCOFPGFT
    Explanation :
    SIG NAL =>T(+1)K(+2)J(+3) O(+1)C(+2)O(+3)
    CAL END ER =>DCO FPG FT
  9. QLF    TOI    ADP    DGS  ?  CKH    
    1.ZJF
    2.YIF
    3.ZID
    4.ZHE
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.ZHE
    Explanation :
    QLF => T(+3)O(+3)I(+3)
    ZHE => CKH
  10. If in a certain Code FUNCTION is written as FVMERLLR , then how ACADEMY written in that code ?
    1.BCXGDSW
    2.ADYEDQU
    3.ADZFCPV
    4.BCYEDPW
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.ADZFCPV
    Explanation :
    FUNCTION:F V(+1)M(-1)E(+2)R(-2)L(+3)L(-3)R(+4)
    ACADEMY :AD(+1)Z(-1)F(+2)C(-2)P(+3)V(-3)
error: Alert: Content is protected !!