Reasoning Questions: Analogy Set 7

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Analogy set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams!!!

  1. Marshal : ? :: Principal : Student
    1.Teacher
    2.President
    3.Doctrine
    4.Prisoner
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. Prisoner
    Explanation :
    Principal is a person in charge of a student.
    Marshal is a person in charge of a prisoner
  2. Linen : Flax :: ? : Cotton
    1.Sheep
    2.Uniform
    3.Sweater
    4.Denim
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. denim
    Explanation :
    Linen is a fabric made from flax.
    Denim is a fabric made from cotton
  3. King : Cobra :: Monarch : ?
    1.Queen
    2.Butterfly
    3.Royal
    4.Venom
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. Butterfly
    Explanation :
    King is a type of Cobra
    Monarch is a type of butterfly
  4. Haiku : Poem :: Fable : ?
    1.Story
    2.Poet
    3.Novel
    4.Rhyme
    5.None Of These
    Answer & Explanation
    Answer – 1. Story
    Explanation :
    Haiku is a type of poem
    Fable is a type of story
  5. Serve  : tennis :: drive : ?
    1.Cricket
    2.Football
    3.Badminton
    4.Golf
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. Golf
    Explanation :
    Serve is an action in tennis
    Drive is an action in Golf
  6. G-7: Germany :: G-20 : ?
    1.Brazil
    2.USA
    3.Turkey
    4.Malaysia
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.Turkey
    Explanation :
    G- 20 summit held in Turkey
  7. Mangolia : Togrog :: South Africa  : ?
    1.Rand
    2.Leone
    3.Dollar
    4.Euro
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.Rand
    Explanation :
    Mangolia currency is  Togrog
    South Africa currency is Rand
  8. 3 : 729 :: 5 : ?
    1.7776
    2.1296
    3.3125
    4.15625
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.15625
    Explanation :
    3^6 = 729
    5^6 = 15625
  9. Median : Highway ::Net : ?
    1.Road
    2.Radar
    3.Ticket
    4.Court
    5.None Of These
    Answer & Explanation
    Answer – 4. Court
    Explanation :
    Median divides a highway
    Net divides a court
  10. Zambia : ? :: Spain : Madrid
    1.Taipei
    2.Lusaka
    3.Berne
    4.Kiev
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.Lusaka
    Explanation :
    Madrid is a capital city of Spain
    Lusaka is a capital city of Zambia

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.